Az RMDSZ megszavazza az igazságügyi miniszter elleni egyszerű indítványt

Az RMDSZ meg fogja szavazni a Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt - mondta szerdán Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető a Radio France Internationale-nak adott interjúban. FRISSÍTÉS: Az indíttványról jövő szerdán szavaznak.

Az RMDSZ-es politikus szerint jogos a bírák és ügyészek elégedetlensége az igazságügyi törvényeket módosító, 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet miatt, hiszen miután a parlamentnek hosszú viták után sikerült tisztáznia néhány kérdést az érintett jogszabályokkal kapcsolatban, az igazságügyi miniszter hirtelen előállt egy kormányrendelettel, "felborítva mindent". Korodi úgy véli, a vitatott rendeletet teljes egészében hatályon kívül kellene helyezni.

A képviselő ugyanakkor rámutatott, az RMDSZ-frakcióban az a döntés született, hogy megszavazzák az igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt.  A kérdésre, miszerint ez azt jelenti-e, hogy az RMDSZ szorgalmazza Tudorel Toader leváltását, Korodi azt válaszolta: "Azt hiszem, igen".

A Tudorel Toader és PSD-ALDE, el a piszkos kezekkel az igazságszolgáltatástól címet viselő egyszerű indítványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 91 képviselője nyújtotta be az alsóházba. Az indítvány vitája múlt kedden zajlott, a szavazást pedig másnapra időzítették, szerdán azonban kvórumhiány miatt felfüggesztették a képviselőház ülését, így a voksolás elmaradt.

FRISSÍTÉSA képviselőház házbizottsága szerdán kidolgozta a munkaprogramot a jövő hétre, és eszerint jövő szerdán lesz a zárószavazásokra szánt ülés, amelyen az igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványról is voksolnak. Szintén ekkor bocsátják döntő szavazás alá a pénzügyminisztériumot érintő egyszerű indítványt, amelyet hétfői plenáris ülésén vitat meg a képviselőház. 

Kapcsolódók

Kimaradt?