A 114-es rendelet elnapolásáról beszélt Călin Popescu Tăriceanu

Elnapolhatják a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet hatályba lépésének határidejét, ha a szükséges módosítások nem készülnek el március 31-éig, amikortól a jogszabály már éreztetné hatását - mondta kedden Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök.

A politikus a Romániai Üzletemberek Egyesületének képviselőivel találkozott kedden, ebből az alkalomból úgy nyilatkozott, hogy a költségvetés tervezete nem a 114-es sürgősségi rendeletből következő bevételekre épül.

„Tisztázzuk: a rendelet még nem fejtette ki hatását, tárgyalnunk kell a gazdasági élet szereplőivel, hogy megfogalmazzák aggodalmaikat és mi igyekszünk orvosolni azokat. (...) Beszéltem Dragnea úrral is erről, és mindketten azon az állásponton vagyunk, hogy némi változtatásokra van szükség, oly módon, hogy a jogszabály megfeleljen rendeltetésének. (...) Mielőbb szeretnénk lezárni a 114-es rendelettel kapcsolatos tárgyalásokat. Ha a hónap végéig nem zárjuk le, akkor valószínűleg egy tartalékmegoldáshoz nyúlunk, elnapoljuk a gyakorlatba ültetés határidejét mindaddig, amíg befejezzük a tárgyalásokat és véglegesítjük a sürgősségi kormányrendelet szövegét” - mondta Tăriceanu a szenátusban.

Azt is elmondta, elvben már körvonalazódik egy megállapodás a 114-es rendelet szükséges módosításairól az illetékesekkel. Ugyanakkor a jogszabály legfontosabb kitételei érvényben maradnak, például a gáz fogyasztói árának befagyasztása. A javasolt 5G licencdíjak viszont a jelek szerint „elbátortalanítanák” a befektetőket, ami azzal a kockázattal járna, hogy Romániában a távközlés a 3G - 4G szintjén maradna. „Azt hiszem, ezt el kell kerülnünk” - vélekedett a felsőház elnöke.

Mint ismert, korábban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is a rendelet módosítását és hatályba lépésének elhalasztását kérte.

Kapcsolódók

Kimaradt?