MOGYE-ügy: nyitottnak mutatkozik a miniszter a magyar főtanszékek létrehozására

Nyitottnak mutatkozik Ecaterina Andronescu tanügyminiszter arra, hogy pontot tegyen a marosvásárhelyi orvosi egyetem közel egy évtizede húzódó ügyére. Erről Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az Erdély TV Kontra című műsorában beszélt, de kitért a szociálliberális kormánykoalícióval kötött parlamenti együttműködés mérlegére és az RMDSZ törvényhozási prioritásaira is.

"Ecaterina Andronescu, a képviselőház hétfői ülésén elhangzott beszédemből értette a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar főtanszékeinkek a megalakítására irányuló felvetésem. A válaszából egyértelműen kiderült: partner abban, hogy felhasználva nem is annyira a hatásköreit, hanem jó értelemben véve az ő befolyását, ezt az ügyet jó irányba mozdítsuk" - jelentette ki Korodi Attila az Erdély TV Kontra című politikai vitaműsorában.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a műsor felvétele előtt a tanügyminiszter alsóházi meghallgatásán szólalt fel, arra szólítva fel a tárcavezetőt, hogy lépjen fel és kérje számon a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem vezetőségétől a 2011-es tanügyi törvény be nem tartását. A politikus szerint a legfontosabb az, hogy Leonard Azamfirei rektor és az egyetem szenátusa megértse, hogy rövidtávon egy másfajta egyetemépítéssel nyerhetnek, de hosszú távon nekik rendezniük kell a magyar nyelvű főtanszékek helyzetét, hiszen az erdélyi magyarságnak jogos követelése az egyetemen zajló magyar orvosképzés ügyének a rendezése.

Megengedhetetlennek nevezte, hogy egyetemi autonómia felülírjon "bármilyen józan európai etikát vagy politikai gondolkodásmódot vagy éppen törvényt", amire az igazságszolgáltatás is rájátszik. Állítása szerint az RMDSZ akkor jött rá arra, hogy mekkora ellenkezéssel kell szembe nézni a magyar főtanszékek létrehozásának folyamatában, amikor a közigazgatási bíróságon érvénytelenítették a tanügyi törvényt.

"Nekünk a politikai térben szűkös a mozgásterünk. Azt tehetjük, hogy rábírjuk a tanügyminisztériumot arra, hogy függetlenül attól, hogy nem tartozik a hatáskörébe, legyen ott és kérje számon az egyetem vezetőségétől ezt az ügyet. Mert ez egy általános román oktatási érdek is, hogy magyar nyelven is megfelelő orvosképzés legyen” – fogalmazott a politikus, majd hozzátette: rendkívül fontos, hogy a magyar oktatók és a diákok együtt lépjenek fel, ha diszkrimináció éri őket, hiszen csak úgy lehet eredményre jutni, ha mindenki a saját frontján felelősséget vállal az ügyben.

Készül a PSD-vel való együttműködés mérlege

Hamarosan kiértékeli a szociálliberális kormánykoalícióval való parlamenti együttműködés elmúlt időszakát az RMDSZ - mondta Korodi Attila a Kontrában. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy véli, hogy "egy politikai döntéshozatalban nem szabad teljesen magukra hagyni az erdélyi magyarokat, és ha van erre lehetőség, élni kell vele". A politikus szerint elkészült az együttműködés mérlegének a technikai része, és ez pozitív irányba billent.

"De egy együttműködésnek a törvényeken túl van politikai vonatkozása is. Erre csak egy belső vitában lehet és tudunk válaszokat adni. Nehéz a mostani kormányoldallal együtt dolgozni, mert számos olyan döntést hoznak, amelyekkel nem tudunk egyetérteni, és azokat támogatni. Ezeket mind leszavazzuk a parlamentben. Azonban úgy kellene kormányozni, hogy ne kerüljünk abba a helyzetbe, hogy feszültségek születnek fölöslegesen" - fogalmazott. Az együttműködés gyakorlati vonatkozásairól azt mondta, hetente találkoznak a képviselőházi és szenátusi frakcióvezetőkkel, megbeszélik, hogy milyen törvények kerülnek be a parlamentbe, melyiket milyen feltételek mellett támogatják.

"Nem a parlamentben vannak azonban a nagy kérdőjelek, hanem a kormányzati oldalon, politikai dimenzióban merülnek föl a problémák. A nagyon fajsúlyos kérdések esetében, amelyekben a kormányzat is érzi az adott ügy nehézségét, konzultálnak velünk. Ilyen volt a költségvetés kérdése, ahol már az ősztől elindult az egyeztetés, és annak látszott is az eredménye, mert ahhoz képest, hogy milyen problematikus költségvetést dolgoztak ki az önkormányzatokra vagy éppen fejlesztésekre vonatkozóan a szaktárca, úgy vélem, sikerült korrigáltunk rajta a parlamentben" - mondta Korodi Attila.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a műsorvezető kérdésére elismerte, hogy a jelenlegi politikai konstrukcióban ahhoz, hogy előre lehessen lépni bizonyos kérdésekben, az RMDSZ-nek szüksége van a parlamenti együttműködésre, mert a szenátusban a szociáldemokratáknak egy kényelmes többségük van, az ALDE nélkül is megvan a fele plusz egy szavazatuk.

"A képviselőházban meg a kisebbségi frakciónak fele folyamatosan a PSD-vel és az ALDE-vel szavaz. Ha megszervezik magukat, megvan a többségük, mert az ellenzéki pártok trehányok, nem járnak rendesen a parlamentbe, nincsenek jelen, és függetlenül attól, hogy van-e RMDSZ szavazat vagy nem, a PSD sarkalatos ügyekben bebizonyította tudja garantálni a többséget" - magyarázta a politikus.

Lendületet kaphat a közigazgatási törvény

A februárban kezdődött parlamenti ülésszak prioritásaival kapcsolatban Korodi Attila azt mondta, a közigazgatási törvény és a tanügyi törvény módosítása kap kiemelt figyelmet. Előbbit az alkotmánybíróságon támadta meg az államfő, eljárási hibára hivatkozva.

"Egyértelmű, hogy eljárási hiba volt, ez azt jelenti, hogy a parlamentnek ezt a közigazgatási törvénycsomagot el kell vetnie és újra kell kezdenie a folyamatot. Két út van. Egyfelől az RMDSZ fogja kérni, hogy a parlament sürgősségi eljárásban tárgyalja. A másik út pedig melyet a szociáldemokraták jeleztek, hogy talán sürgősségi kormányrendelettel is el tudják fogadni ezt a kérdést. Mivel ezt a parlament már megtárgyalta, mi ugyanazt a szöveget hajlandóak vagyunk sürgősségi kormányrendeletként is támogatni" - magyarázta Korodi Attila.

Az oktatási törvény esetében az RMDSZ szerint a mostani kerettörvényt kell javítani, amelyre az RMDSZ-nek van egy csomagja, amely már parlamenti eljárásban van. "Ha másnak is van ilyen javaslatcsomagja, tegye nyilvánossá, és vitassuk meg. Ne a minisztérium elhamarkodott döntésekkel írja felül - ahogy az már számtalanszor megtörtént - az érvényben lévő kerettörvényt, mert az káros" - hangsúlyozta a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?