Dăncilă: senkinek nincs problémája Laura Codruţa Kövesi személyével

Senkinek nincs problémája Laura Codruţa Kövesi személyével, de tisztázni kell a vele kapcsolatban felmerült vádakat - nyilatkozta csütörtök este Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A Románia TV-nek adott interjúban a kormányfő rámutatott, az európai főügyész kinevezése európai uniós szabályok szerint zajlik, amelyeket mindegyik tagállamnak tiszteletben kell tartania. Hozzátette, „senkinek nincs problémája” Laura Codruţa Kövesi személyével, mivel azonban kérdések és vádak merültek fel vele kapcsolatban, ezeket tisztázni kell. „Ezzel magyarázható a kormány, az igazságügyi miniszter visszafogottsága, ezért nem támogattuk a jelölését” - fogalmazott a kormányfő.Dăncilă kiemelte, Romániának az EU Tanácsa soros elnökeként a konszenzust elősegítő, pártatlan közvetítő szerepét kell betöltenie. „Mi senkinek nem mondtuk azt, hogy valakit támogasson vagy ne támogasson. Nem is lenne szabad ilyent tennünk” - nyomatékosította a miniszterelnök, hozzátéve, bár Románia az Unió soros elnöke, az Állandó Képviselők Bizottságának (COREPER) azon ülését, amelyen az európai főügyészi jelölteket rangsorolták, nem Románia, hanem az EU-elnökséget júliustól átvevő Finnország vezette, mivel román személy is volt a jelöltek között. „Ismét megpróbálnak félretájékoztatással negatív képet festeni rólunk, ami nem tisztességes, mert mindaz, amiket állítanak, nem marad az ország határain belül, EU-elnöki tisztségünkből kifolyólag a többi 27 tagállam is átveszi” - fogalmazott. 

Mint írtuk, újabb ügyben gyanúsította meg az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) Laura Codruța Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt csütörtökön, akit aznap választott hivatalos jelöltjévé az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?