Gulyás Gergely: a Fidesz az Európai Néppárt tagja kíván maradni

A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) tagja és az is kíván maradni, miközben olyan pártok támadják, amelyek a bevándorlási kvótákat is megszavazták - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus ígéretet tett arra, hogy március 15-ig leszedik a Soros–Juncker-plakátokat. 

A tárcavezető közölte: kizárólag olyan pártok támadják a Fideszt az EPP-n belül, amelyek a bevándorlási kvótákat is támogatták és megszavazták az Európai Parlamentben (EP); olyan pártok, amelyekben kormányfői felelősséget senki nem visel. Ugyanakkor ezek a pártok is fontos tagjai az EPP-nek, a pártcsaládnak sok tagja van, sokféle vélemény jelenik meg benne - jegyezte meg.

Kedden Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje három feltételt sorolt fel annak érdekében, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését el lehessen kerülni:Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”. A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól. A harmadik feltétel az, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.

Gulyás Gergely kiemelte: mindenkinek meghallgatják a véleményét, és arra törekednek, hogy egységes és erős EPP vegyen részt a májusi EP-választáson, és a választási eredmények alapján az EPP legerősebb tagpártja a Fidesz. Kérdésre elmondta: Manfred Weber levelet írt az EPP vezetőinek, abban nincs szó amerikai diplomákról a CEU vonatkozásában, és az, amit a frakcióvezető kér, megoldott, teljesült, lezárt ügy.

A miniszter hangsúlyozta: egyeztetnek a néppárti vezetőkkel, és világossá tették, hol vannak azok a pontok, amelyekben nem tudnak engedni, ilyen a bevándorlás elutasítása. Kijelentette: az álláspontok az elmúlt egy hétben közeledtek egymáshoz.

Hangsúlyozta: a Fideszt több köti össze az EPP-vel, mint amennyi elválasztja. A Fidesz egy kereszténydemokrata pártcsaládba lépett be, és bár vannak csalódásai, a kereszténydemokrata politika leghatékonyabb képviseletére ma Európában még mindig az EPP-n belül van lehetőség - közölte.

A tárcavezető elmondta: az a cél, hogy az EP-választáson az EPP tagjaként méretessék meg magukat, és ez az EPP érdeke is. Ugyanakkor, ha a Fidesz nem lenne az EPP tagja, az nem okozna kárt a pártnak a népszerűség tekintetében - fogalmazott.

Megjegyezte: az EPP-ben maradás melletti legfajsúlyosabb érv, hogy a CDU is a pártcsalád tagja. Közölte: a Fidesz továbbra is támogatja Manfred Webert, mert az lenne a legjobb, ha ő lenne az Európai Bizottság következő elnöke.

Úgy vélte, mindazonáltal valóban elhangzanak olyan nyilatkozatok, amelyek miatt joggal lehetne felvetni, hogy Magyarországnál kisebb országok kis pártjai miért gondolják, hogy beleszólhatnak a magyar belpolitikába és megmondhatják nekünk, mit tehetünk és mit nem.

Kapcsolódók

Kimaradt?