FRISSÍTVE- Toadert cáfoló levelet küldött a DNA a Financial Timesnak

A kormány vállalja mindazt, amit Tudorel Toader igazságügyi miniszter írt a Financial Times brit napilapnak elküldött levelében - jelentette ki Daniel Suciu miniszterelnök-helyettes csütörtökön, rámutatva, hogy a levélbe foglaltak „pontosan tükrözik a romániai igazságügyi rendszer helyzetét”. FRISSÍTÉS: Az igazságügyi miniszter állításait cáfoló levelet küldött a DNA a Financial Timesnak

A központi sajtóban csütörtökön információk jelentek meg arról, hogy Tudorel Toader miniszter a Financial Timesnak küldött levelében elmarasztalja a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt főügyészét, Laura Codruţa Kövesit, hangsúlyozva, hogy "nem szabad kinevezni" az Európai Ügyészség élére.

Arra az újságírói kérdésre, hogy kikérték-e a tanácsát, mielőtt Toader elküldte levelét a nemzetközi sajtónak, Suciu azt válaszolta, hogy a kormány vállalja a levélben írtakat.  „Tudorel Toader miniszter levele pontosan tükrözi a romániai igazságügyi rendszer helyzetét, mindazt, ami az elmúlt években történt. A kormány vállalja ezt a levelet, minden benne álló információ igaz, és én teljesen egyetértek a benne foglaltakkal” - mondta Suciu.

Hozzátette, amikor a DNA keretében létezett egy speciális osztály, amely több mint 3200 kivizsgálást indított ügyészek és bírák ellen, senki nem botránkozott meg olyan nagyon, pedig ez az osztály akár a nyomásgyakorlás és zsarolás eszköze is lehetett volna - fogalmazott.

FRISSÍTÉS: A korrupcióellenes ügyészség (DNA) csütörtökön bejelentette, átiratot küldött a Financial Times brit napilapnak, cáfolva ebben azokat a "hamis információkat', amelyeket Tudorel Toader igazságügyi miniszter állított a napilapnak elküldött levelében – közölte csütörtökön a vádhatóság.

A DNA rámutat, az igazságügyi miniszter által közölt információk hamisak, és negatívan befolyásolják a vádhatóság tevékenységének megítélését, ezért hivatalos statisztikákon alapuló, reális adatokat ismertetnek az intézmény működésére vonatkozóan. "Az ügyészek és bírók elleni kivizsgálások nagy részét a civil vagy bűnügyi perekben született ítéletekkel elégedetlen személyek feljelentése nyomán indítottuk" - szögezi le a DNA. 

A korrupcióellenes ügyészek rámutatnak, valótlanságot állított például a miniszter, amikor azt írta, hogy az újonnan létrehozott, a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály 1422 dossziét vett át a DNA-tól, és ezeknek majdnem 70 százalékában hivatalból indult nyomozás, nem panasz vagy feljelentés nyomán.

"A valóságban, amikor megkezdte tevékenységét, a speciális ügyosztály 275 dossziét vett át a DNA-tól, és ezek közül 34 esetben indult hivatalból kivizsgálás, ami 12 szálékot jelent" - szögezi le a DNA.  Az igazságügyi miniszter azt állította ugyanakkor, hogy Laura Codruţa Kövesi mandátuma idején a DNA 3420 bíró és ügyész ellen indított kivizsgálást, azaz a romániai ügyészek és bírák több mint fele ellen. 

"A valóságban 2014.01.01 és 2018.07.30 között 2396 kivizsgálást indítottunk, amiből azonban 1922 ügyet le is zártunk, miután kiderült, hogy a feljelentések alaptalanok voltak" - állítja még a DNA levelében. Leszögezik továbbá, hogy az ügyek 10,4 százaléka esetében indítottak kivizsgálást hivatalból, a többi esetben pedig magán- vagy jogi személyek feljelentése alapján. 

A korrupcióellenes ügyészek hangsúlyozzák, hogy a romániai törvények szerint minden olyan, az ügyészségekhez érkező panaszt vagy feljelentést, amely formailag eleget tesz a követelményeknek, bűnügyi dossziéként kell iktatni. 
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?