FRISSÍTVE - Döntöttek a bírák: alkotmányos a költségvetési törvény

FRISSÍTVE: Elutasította szerdán az alkotmánybíróság Klaus Johannis államfőnek a 2019-es költségvetési törvénnyel kapcsolatos alkotmányossági kifogásait – értesült a bukaresti sajtó. Az államháztartási hiányt szabályozó törvényt módosító jogszabályt viszont alkotmányellenesnek nyilvánította a taláros testület. 

Klaus Johannis február 22-én jelentette be, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg az állami költségvetést, mert szerinte a büdzsé törvénytervezete nem veszi figyelembe az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségeket, illetve "alapvető jogokat sért".

Ekkor jelentette be azt is: megtámadja az a taláros testületnél az államháztartási hiányt szabályozó törvényt módosító jogszabályt.  Ezt a parlament azért fogadta el, mert csak így lehetne alkalmazni az ellenzék javaslatára bekerült módosító indítványt, miszerint jelentősen nő a 2 év alatti és 2 év fölötti gyerekek után járó családtámogatás. Ezért az eredetileg GDP-arányosan 2,55 százalékos államháztartási hiányt 2,76 százalékra emelte a parlament.

A költségvetési törvény elleni óvást - sajtóértesülések szerint - szavazattöbbséggel utasította el az alkotmánybíróság. A GDP-arányos államháztartási hiányt 2,76 százalékra növelő törvénytervezetet egyhangú döntéssel nyilvánította alkotményellenesnek a taláros testület.

A jelenlegi állás szerint a kormánynak így most van egy kihirdetésre váró, alkotmányosnak bizonyult költségvetés-tervezete, de nincs már törvényes alapja arra, hogy az ebben előirányzott szinten költekezzen.

Liviu Dragnea PSD-elnök szerint mindenképpen meg kell várni az alkotmánybíróság indoklását és azt, hogy Johannis kihirdeti-e a költségvetési törvényt, vagy "továbbra is akadályozni akarja a családi pótlék megduplázását". A nagyobbik kormánypárt vezetője azt valószínűsítette, hogy az államháztartási hiány megemelését procedurális okok miatt dobta vissza az alkotmánybíróság, és kifejezte reményét, hogy a két szervesen összefüggő jogszabály között ellentmondást sürgősségi kormányrendelettel is orvosolni lehet.

Kapcsolódók

Kimaradt?