Laura Codruţa Kövesi: nem számítottam a kormány támogatására

Nem kérte a kormány támogatását, amikor jelentkezett az európai főügyészi tisztségre, és számított is az ellene beinduló negatív kampányra - nyilatkozta Laura Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője az Europa FM rádiónak adott szombati interjúban.

Elmesélte, pozitívumként élte meg a brüsszeli meghallgatáson, hogy tisztázhatta a személyével kapcsolatban felmerült híreket és vádakat, ugyanakkor lámpalázzal állt az Európai Parlament illetékes bizottságai elé, mert tudta, hogy bizonyos mértékben a romániai igazságszolgáltatási rendszert képviseli.

„Saját nevedben mész oda, egyedül nyújtottam be a jelölésemet és csak magamra számítottam, de amikor belépsz a teli terembe, ahol 200-300 ember van, tisztában vagy vele, hogy romániai ügyész vagy, és bizonyos mértékig az országot képviseled, a romániai igazságszolgáltatási rendszert, amely az utóbbi években nagyon nagy erőfeszítéseket tett, az ügyészek és bírák rengeteget dolgoztak. Nem mondom, hogy tökéletes igazságszolgáltatási rendszer vagyunk, hogy semmilyen hibát nem követtünk el, de nagyon sok jó dolog is történt, és hatalmas erőfeszítéseket tettünk, főleg a korrupcióellenes harc terén” - mondta Kövesi.

A DNA volt főügyésze megjegyezte: ami tőle függött szakmai szempontból, azt megtette, innentől kezdve az európai főügyész kinevezése politikai döntés lesz. „Ha nem választanak meg, megyek tovább az utamon” - tette hozzá Laura Codruţa Kövesi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?