Védi az igazságügyi kormányrendeletet az új ügyészségi részleg vezetője

Az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló ügyészség szempontjából szükség volt az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi kormányrendeletre - jelentette ki csütörtök este Gheorghe Stan, az ügyészség (SIIJ) vezetője.

Stan elmondta, a SIIJ megalakulásakor 1 422 kivizsgálás alatt álló ügyet vett át. Az átvett ügyek 70 százalékában hivatalból indult a kivizsgálás, egy részük két évnél is régebbi volt. Hozzátette: több mint 3 000 olyan ügyet zártak le, amelyben bírák és ügyészek voltak érintetve.

Másrészt - mondta el Stan - 2014 januárjában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) keretében, a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlegének a megkerülésével, „teljesen átláthatatlan módon”, a főügyész rendeletére, indoklás nélkül hoztak létre egy osztályt, amely az igazságszolgáltatáson belüli korrupcióval foglalkozott.

A SIIJ megalakulása után átvette a DNA-nál, illetve más ügyészségeknél folyamatban lévő dossziékat, illetve a megoldott ügyeket. Stan elmondta azt is: a Laura Codruta Kövesi elleni bűnvádi eljárások egyikét sem hivatalból indították.

„A Kövesivel kapcsolatos ügyek számát a nagy közérdeklődésre való tekintettel hozták nyilvánosságra. Amit azonban szeretnék megjegyezni, hogy ezek közül egyikben sem hivatalból kezdett nyomozni a bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló ügyészség, hanem feljelentések nyomán, vagy pedig úgy, hogy más ügyészségek elhárították illetékességüket” - mondta Stan.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?