EP-választások: „visszautasíthatatlan” ajánlatot tett az MPP az RMDSZ-nek

Megfogalmazásuk szerint „visszautasíthatatlan” ajánlatot tett csütörtökön a parlamenti választásokon való együttműködésre az RMDSZ-nek a Magyar Polgári Párt, amit elnökük, Mezei János szerint elküldtek már Kelemen Hunornak is. Az RMDSZ elnöke azonban nem tud semmilyen ajánlatról.

Mint ismert, az MPP és az RMDSZ vezetői hétfőn megállapodtak abban, hogy együttműködnek az európai parlamenti választásokon. A kolozsvári egyeztetések után azonban függőben maradt, hogy felkerülnek-e az MPP jelöltjei az RMDSZ EP-listájára, és ha igen, milyen helyekre.  Az RMDSZ vezetői mindenesetre egyértelműsítették, hogy befutónak számító két hely nem kerülhet szóba, korábban ugyanis a polgáriak e két hely valamelyikét igényelték.

Az MPP ezt tudomásul vette, és a szerda esti elnökségi ülésén kielemezte az EP-választásokon való együttműködés lehetséges változatait. Csütörtökön egy szűkszavú és talányos közleményben számoltak be a döntésükről. E szerint az MPP „visszautasíthatatlan ajánlatot fogalmaz meg az RMDSZ felé”, a romániai magyar szavazatok maximalizálását ajánlja, ezzel együtt pedig a Kárpát-medencei magyar képviselet erősítését az Európai Parlamentben.

Megpróbáltunk konkrétumokat megtudni a kolozsvári tárgyalásokon is részt vevő Kulcsár Terza Józseftől, ám a képviselő elhárította kérésünket azzal: az elnökség azt a döntést hozta, hogy a javaslatuk csak pénteken legyen sajtónyilvános. Az MPP elnöke, Mezei János ugyanakkor a Krónikának azt nyilatkozta: a „visszautasíthatatlan” ajánlatot elküldték Kelemen Hunor szövetségi elnöknek is, tartalma nyilvánosságra kerül, miután az RMDSZ rangsorolta az EP-jelöltjeit.

Kelemen Hunor azonban azt mondta, hogy nem kapott semmiféle ajánlatot a hétfői találkozó után. „Hétfőn a különböző lehetőségekről beszéltünk, de azt követően sem ma, sem tegnap más ajánlat nem érkezett” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke a Maszolnak.

A Szövetségi Állandó Tanács a péntek délben kezdődő ülésén rangsorolja a befutó helyekre pályázó politikusokat. Az öt jelölt: Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök, Sógor Csaba és Winkler Gyula jelenlegi EP-képviselő, Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke, valamint Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) vezetője. A listát március 9-i, nagyváradi ülésén véglegesíti a Szövetségi Képviselők Tanácsa.

Kapcsolódók

Kimaradt?