Johannis: olyanok hoznak törvényeket, akik ellen bűnvádi eljárás indult

Romániában olyanok hoznak törvényeket az igazságszolgáltatás működéséről, akiknek közvetlenül érdekük megszabadulni az ellenük indult bűnvádi eljárásoktól, ez pedig a jogállamiság alapjait veszélyezteti - hangoztatta Klaus Johannis államfő szerdán, a legfőbb ügyészség évértékelő értekezletén, a kormánykoalíció vezetőire utalva.

Az elnök ismét bírálta a PSD-ALDE kormánytöbbséget, amiért az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság, valamint a hazai szakmai szervezetek figyelmeztetéseit figyelmen kívül hagyva olyan törvénymódosításokat fogadott el, amelyek akadályozzák az igazságszolgáltatás működését. Johannis köszönetet mondott az ügyészeknek, hogy a "politikai felügyelet alá helyezésüket célzó folyamatos támadások" dacára, függetlenségükhöz ragaszkodva, a tavalyi év folyamán is hatékonyan végezték feladatukat.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész szintén azt állította, hogy az igazságszolgáltatásra politikai nyomás nehezedik, és sérelmezte, hogy a kormány és parlament futószalagon hozza az ügyészek álláspontját figyelmen kívül hagyó, de karrierjüket és munkájukat közvetlenül érintő igazságügyi törvénymódosításokat. A legfőbb ügyész szerint 2018-ban a vádhatóság lejárató sajtókampánnyal is szembesült, amely egyes visszaélések leleplezése "ürügyén" az igazságszolgáltatás hitelének aláásását célozta.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter, aki már hónapokkal korábban Lazőr felmentését kérte az államfőtől, nem vett részt a legfőbb ügyészség évértékelő értekezletén. Az értekezleten több ügyész is karszalaggal jelent meg, tiltakozásképpen a kormány múlt héten hozott, az ügyészségi vezetők kiválasztási eljárását módosító sürgősségi rendelete ellen, amellyel fél éven belül immár negyedik alkalommal változtatták meg az igazságügyi törvényeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?