Már csak a képviselőházan múlik, hogy átszervezik-e az ANAF-ot

Kedvezőn véleményezte a képviselőház költségvetési bizottsága az adóhatóság (ANAF) átszervezésére vonatkozó törvénytervezetet. Az RMDSZ javaslata Eugen Teodorovici pénzügyminiszter támogatását is élvezi. 

A szenátus által már elfogadott jogszabály-tervezet értelmében felszámolnák az ANAF nyolc regionális igazgatóságát, és visszaállítanák a megyei szintű berendezkedést, azaz 41 képviselet jönne létre. A javaslatot a pénzügyminiszter is támogatja.

A költségvetési bizottság keddi ülését követően Teodorovici rámutatott, az átszervezésre azért van szükség, mert a jelenlegi struktúra nem bizonyult hatékonynak. A tárcavezető ugyanakkor cáfolta azokat a felvetéseket, miszerint a regionális igazgatóságok felszámolása kihatással lenne az ANAF tevékenységére. "Nem, ez nem is jön szóba. Létezik egy hatástanulmány minderről. (...) Jó irányba fognak változni a dolgok" - fogalmazott a miniszter.

Teodorovici hozzátette, a 2013-as átszervezés óta az adóhatóság alárendeltségébe tartozó vámhatóság visszakerül a pénzügyminisztérium közvetlen fennhatósága alá. Ugyanakkor mind a vámhatóságot, mind az adóhatóság kirendeltségeit korszerűsíteni fogják, erre 2020 végét jelölte meg határidőként a pénzügyi tárca vezetője. 

Az ANAF átszervezéséről szóló törvénytervezetről a képviselőház szavaz döntő házként. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?