Börtönnel fenyegeti egy képviselő a tiltakozó ügyészeket

A hatályos törvények értelmében az ügyészségek tevékenységének felfüggesztése bűncselekménynek minősül - nyilatkozta kedden Eugen Nicolicea szociáldemokrata párti képviselő, az alsóház alelnöke.

Az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi kormányrendelet ellen tevékenységük felfüggesztésével tiltakozó ügyészségek kezdeményezésére reagálva Nicolicea azt mondta, ennek olyan vetületei is vannak, amelyeket "senki nem lát vagy nem akar kimondani".

Azt állítani, hogy a törvény mindenkire egyformán vonatkozik, ugyanakkor megkülönböztetett bánásmódot követelni, a kettős mérce tipikus példája - közölte a képviselő. Hozzátette, az ügyészségek munkabeszüntetése sztrájknak minősül, márpedig a vonatkozó jogszabály egyértelműen leszögezi, hogy bírák és ügyészek nem léphetnek sztrájkba, e tiltás megszegése bűncselekménynek minősül, és egy hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntethető.

Nicolicea idézte az Emberi Jogok Európai Egyezményét, amelynek értelmében minden személynek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, amely magában foglalja a véleményalkotás szabadságát és az információk közlésének szabadságát, a tevékenység felfüggesztése esetében azonban "nem egy információ vagy eszme közléséről van szó, hanem a tevékenység megtagadásától" - érvelt.

"Nem tudom, mi súlyosabb: az, hogy nem ismerik a törvényeket azok, akiknek ismerniük és alkalmazniuk kellene ezeket, vagy az, hogy törvényszegést követnek el azok, akiknek éppen a törvény betartása fölött kellene őrködniük" – fogalmazott közleményében a PSD-s képviselő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?