Ez volt az utolsó csepp a pohárban a legfelsőbb bíróság elnöke számára

„Ez volt az a csepp a pohárban” - nyilatkozta hétfő este az Antena 3 televízió műsorában az igazságügyi törvényeket módosító rendeletről a legfelsőbb bíróság elnöke.

Cristina Tarcea „a lojális együttműködés és őszinteség hiányaként” értékelte azt az eljárást, amellyel Tudorel Toader a 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet véleményezését kérte a Legfelsőbb Bírói Tanácstól (CSM). A rendeletről azt mondta: „ez volt az a csepp a pohárban”.

Az elnök szerint a rendelet tervezetét a kormányülés előtti nap estéjén küldték meg a CSM-nek, amelynek másnap reggel volt ülése. Az ülésen szó került a rendeletről, ám a CSM tagjainak egy része nem is olvasta a tervezetet. A megbeszélésen jelen lévő igazságügyi miniszter egyetlen szóval sem említette, hogy a délutáni kormányülés napirendjén szerepel a rendelet elfogadása - mondta el Tarcea.

„Nem a jog tiszteletben tartásának látszatát kell megteremteni, hanem érdemben kell tiszteletben tartani egy jogot” - állapította meg az elnök, aki szerint Toader módszere „nem a lojális együttműködés példája”, és ez az eljárás csak mélyíti a felek közötti bizalmatlanságot.

A legfelsőbb bíróság elnöke „városi legendának” nevezte, hogy egyes bírákat „odatettek” bizonyos ügyeket tárgyalni, és kifejtette azt is: a törvény nem rendelkezik arról, hogy a három, vagy annál kevesebb tagú bírói testületek összetételét sorshúzással kell megállapítani.

„Nem húzunk sorsot, ha nem írja elő a törvény. (...) A bíróságok vezetőségének megtiltották, hogy a törvényben előírtakon túl bármilyen szabályozást hozzanak. (...) Tehát, ha nem írja törvény, akkor a három-, kettő- és egytagú testületeknél nincs sorshúzás” - szögezte le Tarcea.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?