Már a PNL is támadja az RMDSZ-t a székely zászló melletti kiállása miatt

Traian Băsescu volt államfő és Mihai Tudose volt kormányfő után az Nemzeti Liberális Párt (PNL) is támadta az RMDSZ-t, amiért a hétvégi kolozsvári kongresszusán határozatot fogadott el arról, hogy a romániai magyar közösség saját szimbólumainak tekinti a székely zászlót és himnuszt, valamint a magyar himnuszt.

Ludovic Orban liberális pártelnök hétfőn felhívta az RMDSZ figyelmét, hogy tiszteletben kell tartania az alkotmány és a hatályos törvények előírásait, elutasítva ugyanakkor Traian Băsescu bírálatát, amelyet a PNL és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetőinek a hétvégi RMDSZ-kongresszuson való részvétele kapcsán fogalmazott meg a volt államfő.

Traian Băsescu ugyanis gyávasággal vádolta meg a PNL-nek és az USR-nek a kongresszuson jelen levő képviselőit, amiért nem hívták fel a figyelmet az eseményen elhangzott „elfogadhatatlan” túlkapásokra. A volt államfő a nemzeti szimbólumok használatára vonatkozó határozatra utalt.

„Példaértékűen betartjuk a kisebbségi jogokat”

Erre reagálva Orban hétfőn leszögezte, Băsescu félretájékoztat, mert a szóban forgó határozatot nem az RMDSZ-kongresszus első napján fogadták el, amikorra a parlamenti pártok képviselőit is meghívták az eseményre, hanem másnap. Hozzátette, a PNL álláspontja ismert e tekintetben, hiszen az alakulat mindig a törvénybe foglalt anyelvhasználati küszöb ellen szavazott, mint ahogy a március 15-ét nemzeti ünneppé nyilvánító kezdeményezést vagy a marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapításáról szóló törvényt sem támogatta.

"A PNL ezúttal is határozottan felhívta az RMDSZ figyelmét, hogy tiszteletben kell tartania Románia Alkotmányát és a hatályos törvényeket, hogy a magyar nemzetiségű román állampolgárokat képviselőjeként élen kell járnia az alkotmány és a törvények betartása terén, és nem szabad a román nemzeti jelképeken kívül más jelképeket használnia" - fogalmazott Orban.

A liberális pártelnök szerint az RMDSZ határozata túllép az alkotmány szabta kereteken. "A romániai nemzeti kisebbségek olyan jogokat élveznek, amelyekre más európai országokban nincs példa. Románia példaértékű a nemzeti kisebbségek jogainak betartása tekintetében" - nyomatékosította az ellenzéki politikus.

Megszólalt Gabriel Oprea is

Az RMDSZ-kongresszusi határozatát támadta Gabriel Oprea volt belügyminiszter, az Országos Szövetség Románia Fejlődéséért (UNPR) elnöke is.  A politikus Facebook-bejegyzése szerint ez a határozat "elfogadhatatlan támadást és dacolást jelent a román állam és a román nép ellen”. Közölte, hogy határozottan elutasítja a román államot, a román nemzeti szimbólumokat és a román népet veszélyeztető cselekedeteket, és sürgette a hatóságokat, hogy sürgősen lépjenek fel és tegyenek lépéseket az RMDSZ romániai akciói ellen, "amelyek megosztják a románokat és a román földön élő magyarokat.”

 

Kelemen: ne tekintsen senki minket másodrangú polgároknak

Az újraválasztása utáni első sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor szövetségi elnök a kongresszusi határozatról elmondta: a romániai magyarok szabadon és büntetlenül akarják használni nemzeti szimbólumaikat. Szavai szerint az RMDSZ Romániára úgy tekint, mint egy többnemzetiségű országra, amelyben a magyar nemzeti közösséget államalkotó közösségek, és az ehhez elvárható, az ehhez járó jogokat és tiszteletet kérnek

„Ne tekintsen senki minket másodrangú polgároknak, ne tekintsenek úgy ránk, mint nemzetbiztonsági kockázati tényezőre. Nem vagyunk mi senki ellenségei, részesei vagyunk a magyar nemzetnek, és ezt a világ legtermészetesebb tényeként éljük meg, ugyanakkor állampolgárai vagyunk a román államnak. Ez a mi kiindulópontunk ma is, amikor egyéni és közösségi jogainkért harcolunk, ma, amikor nemzeti és közösségi szimbólumainkat szabadon és büntetlenül akarjuk használni, és ma, amikor a gazdasági felzárkózásunkért partnereket keresünk” - mondta Kelemen Hunor. 

Kapcsolódók

Kimaradt?