Kormányrendelet az igazságügyről: némi engedményeket ígért Toader

Memorandumot fog aláírni a kormány és a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) arról, hogy a kabinet elküldi a CSM-nek az igazságügyi törvényeket módosító jogszabály-tervezeteket elfogadásuk előtt legalább öt nappal - nyilatkozta Tudorel Toader igazságügyi miniszter a bírák és ügyészek képviselőivel folytatott hétfői egyeztetést követően.

A tárcavezető közlése szerint döntés született arról is, hogy hatályon kívül helyezik a 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet 54-es cikkelyét, amely lehetővé tette volna az ügyészi tapasztalattal is rendelkező bírák számára, hogy vezető ügyészségi tisztségeket pályázzanak meg.

A miniszter rámutatott, a találkozón - amelyen rajta kívül Viorica Dăncilă miniszterelnök képviselte a kormányt - a mindkét fél számára legjobb megoldásokat keresték és találták meg, minden jelenlévő méltányolta, hogy érvek és ellenérvek felsorakoztatásával zajlott a tárgyalás.

"A legelejétől hangsúlyoztuk, hogy különbséget kell tenni a jogalkotás időszerűsége és annak törvényessége, alkotmányossága között, külön kitérve az államhatalmi ágak szétválasztásának elvére, valamint a bírói és az ügyészi pálya szétválasztásának elvére" - fogalmazott Toader.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a tanácskozás legforróbb pontja a rendelet 54-es cikkelye volt, amelyet végül közös megegyezéssel teljes egészében visszavonnak. Ez a cikkely tette volna lehetővé, hogy egy bíró főügyészi tisztséget foglaljon el. A módosítás az ügyészek heves ellenállásába ütközött, ezért a miniszterelnökkel együtt arra az elhatározásra jutottak, hogy teljes egészében eltörlik az 54-es cikkelyt.

„Ez azt jelenti, hogy visszatérünk az eredeti szabályzathoz, amely értelmében magas rangú ügyészi tisztségbe csak ügyészek kerülhetnek, akik teljesítik a törvény által megszabott kitételeket, sikerrel mennek végig az igazságügyi miniszter részéről jövő ajánlás és a válogatási interjú folyamatán, és elnöki dekrétum révén az államfő nevezi ki őket” - mondta Toader. Következésképpen a vezető tisztségre pályázó ügyészeket az igazságügyi tárca fogja kiértékelni, majd CSM ügyészi részlege konzultatív jelleggel véleményezi, ezt követően a javaslatot a miniszter felterjeszti az államfőnek, aki kinevezi a főügyészt - részletezte a folyamatot a miniszter.

Az újabb változtatásokról sürgősségi rendelet-tervezetet dolgoz ki, amelyet pénteken küld a CSM elé, majd jövő héten tárgyal és dönt róla a kormány - mondta Toader. A kormánypalotában folytatott megbeszélésen jelen voltak a CSM, a Romániai Bírák Országos Egyesülete (UNJR), a Romániai Bírák és Ügyészek Egyesülete, a Romániai Ügyészek Egyesülete, az Igazságügyi Felügyelet, valamint a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyosztály képviselői.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?