Megbolydult az igazságszolgáltatás a kormány rendelete miatt

FRISSÍTVE: Az kérte hétfőn a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) a kormánytól, hogy helyezze hatályon kívül az igazságügyi törvényeket módosító rendeletét. A legfőbb ügyész a Nép Ügyvédjéhez fordult, a szervezett bűnözés elleni ügyészség pedig részlegesen felfüggeszti tevékenységét a jogszabály miatt.

A Legfelsőbb Bírói Tanács plénuma hétfőn nagy szavazattöbbséggel döntötte el: felkérik a kormányt, vonja vissza az igazságügyi törvényeket újra módosító múlt heti sürgősségi rendeletet. A bírák és ügyészek szerint csak azokat az előírásokat kellene megtartani, amelyek a CSM kérésére kerültek be a jogszabályba.

Ezt lépte a legfőbb ügyész

Ezt megelőzően Augustin Lazăr legfőbb ügyész hétfőn bejelentette: kéri a Nép Ügyvédjétől, támadja meg az alkotmánybíróságon a sürgősségi kormányrendeletet. Az erre vonatkozó igénylést tájékoztatásképpen elküldte Lazăr a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) elnökének és a miniszterelnöknek is.

Az igénylést kísérő indoklásban a főügyészség vezetője rámutat, a rendelet elfogadásakor a kabinet nem vette figyelembe az alkotmány 115. cikkének 4-es bekezdését, miszerint sürgősségi rendeletet csak azokban a rendkívüli esetekben fogadhat el, amelyeknek szabályozása nem tűr késedelmet. "A 2019/7-es rendelet hiánya nem veszélyeztette a közérdeket, sem az állami hatóságok működését, sőt éppen ellenkezőleg: a jogszabály bizonyos előírásai a főügyészség tevékenységének megbénításához, az igazságügyi rendszer széteséséhez vezethetnek" - olvasható a dokumentumban.

Lazăr szerint a bírói és ügyészi pálya szétválasztásának elve tekintetében következetlenségről tesz tanúbizonyságot a rendelet, ugyanakkor felülírja az igazságügyi törvények ezzel kapcsolatos korábbi módosításait, amelyek előzőleg átmentek a normakontrollon, ezért - állítja a legfőbb ügyész - a sürgősségi kormányrendelet nem veszi figyelembe az alkotmánybírósági döntések kötelező voltát. Augustin Lazăr úgy véli továbbá, hogy a sürgősségi kormányrendelet sérti az ügyészek alkotmányos státuszát, illetve a visszamenőleges jogalkotás tilalmának elvét.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szintén hétfőn jelentette be, hogy felfüggeszti tevékenységét február 26-a és március 8-a között délelőttönként, tiltakozásul az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi kormányrendelet ellen. A DIICOT ügyészei közgyűlésének hétfői döntése értelmében a február 26-a és március 8-a közötti időszakban reggel 8 és déli 12:20 között sztrájkolni fognak. Ezekben az órákban kizárólag a sürgősségi esetekkel foglalkoznak majd - tájékoztat a DIICOT.

A kormány módosíthatja a rendeletet

Viorica Dăncilă miniszterelnök hétfőn azt nyilatkozta: a kormány nem mond le az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi rendeletről, de rugalmasságról tesz tanúbizonyságot, és bizonyos előírásokon módosítani fog, ha megfelelő érvekkel támasztják alá ennek szükségességét.

FRISSÍTÉS: Hétfőn a legfőbb ügyészség alkalmazottai is szavazattöbbséggel úgy döntöttek: karszalag viselésével fejezik ki tiltakozásukat a kormány sürgősségi rendelete ellen. A DIICOT-éhoz hasonló részleges munkabeszüntetést hirdettek a kolozsvári törvényszék, valamint a bukaresti második kerületi, a dési, kolozsvári, targovistei és szamosújvári bíróság dolgozói, illetve tucatnyi vidéki ügyészség is - tudatta a Hotnews.ro ellenzéki hírportál.

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy a jogszabályt kifogásoló szakmai szervezetek képviselői elmennek a Victoria-palotában hétfő délután tartandó találkozóra, hogy elmondják, mely előírásokkal elégedetlenek.

"Azt viszont hangsúlyozni szeretném, hogy nem mondunk le a rendeletről. (...) Mindig mondtam, hogy rugalmasak vagyunk, de ez nem azt jelenti, hogy a jó dolgokról is lemondunk, csak azért, mert egyesek azt akarják. Lehet, hogy bizonyos dolgok elégedetlenséget váltottak ki. Ha megfelelőképpen megindokolják, változtathatunk ezeken. A párbeszéd nagyon fontos" - fogalmazott a miniszterelnök a Szociáldemokrata Párt országos tanácsának ülése után.

A kormányfő hozzátette, már pénteken szándékában állt találkozni az ügyben a bírák és ügyészek képviselőivel, de mivel külföldön tartózkodott, erre nem kerülhetett sor. A hétfő délután 15 óra 30 percre időzített egyeztetésre a bírák és ügyészek szakmai szervezeteinek egy-egy képviselőjét, valamint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) illetékeseit is várják a Victoria-palotába.

Egyes szakmai szervezetek azzal utasították el a meghívást, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége nem alku tárgya, és inkább a rendelet kiadása előtt, nem pedig hatályba lépése után kellett volna egyeztetni a szakma képviselőivel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?