Băsescu kiállt Ponta mellett a főügyészek ügyében

Az  államfő csütörtökön kiállt politikai ellenfele, Victor Ponta miniszterelnök mellett az ügyészségi vezetők jelölése körül kialakult koalíciós vitában.

Traian Băsescu sajtóértekezletén kijelentette, hogy a törvények értelmében az ügyészségi vezetők kinevezéséért az őket jelölő igazságügyi miniszternek és a kinevezésüket aláíró államfőnek kell viselnie a politikai felelősséget, így Victor Ponta - az igazságügyi tárca ideiglenes vezetőjeként - törvényesen és helyesen járt el, amikor pályázat kiírása nélkül megnevezte jelöltjeit.basee

A kormányban részt vevő liberálisok élesen bírálták Pontát, amiért " Băsescu emberét", Laura Codruta Kövesi korábbi legfőbb ügyészt jelölte a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére. A bírák és ügyészek szakmai fóruma, a Legfelső Bírói Tanács (CSM) azt kifogásolta, hogy Ponta nem egy - az Európai Bizottság által is szorgalmazott - átlátható pályázati rendszerrel választotta ki jelöltjeit.

Băsescu rámutatott: megállapodott Pontával a pályáztatás mellőzéséről, mert szerinte helytelen lenne egy vizsgáztatási rendszer mögé bújni, amikor a kinevezésekért politikusoknak kell vállalniuk a felelősséget. Az államfő erre hivatkozva elutasította a politikai pártok, civil szervezetek és az ügyészek szakmai közössége által megfogalmazott bírálatokat.

 Az államfő emlékeztetett arra,hogy a vádhatóságnál 24 vezetőt nevez ki az államfő, és jelenleg 21 poszt betöltetlen. A Ponta által jelölt ügyészségi vezetők kinevezése ügyében a CSM véleményezése nyomán dönthet az államfő, ám a szakmai testület csak május végén kívánja napirendre tűzni a jelöltek meghallgatását.

Kimaradt?