D. Gârbovan: a 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet visszalépést jelent

A 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet visszalépést jelent azokhoz a jogszabályokhoz képest, amiket tavaly elfogadott a parlament jelentette ki pénteki, kolozsvári sajtóértekezletén Dana Gârbovan. A Romániai Bírák Országos Szövetségének (UNJR) elnöke hozzátette: a jogalkotási folyamat blokkolása sem jelent megoldást.

Gârbovan szerint az új igazságügyi törvények egyik rendkívül fontos eleme éppen az volt, hogy különválasztotta a bírák és az ügyészek pályafutását. Véleménye szerint ezek újbóli összemosása összeférhetetlen a bírák statútumával, mert egy bíró független, és nem dolgozhat az igazságügyi miniszter hatósága alatt. Véleménye szerint az sem jelentene megoldást, hogy mindenestől megsemmisítsék az igazságügyi törvények módosításait, mert az eltörölné a karrierek szétválasztását is, amely elvért „továbbra is harcolnak” a bírák.

A kolozsvári törvényszék bírái bejelentették, hogy jövő hétre felfüggesztik a tevékenységet. Különböző tiltakozó akciókat tartottak és jelentettek be pénteken a suceavai, konstancai, bukaresti, nagyszebeni és temesvári bírák is. Elégedetlenségüket fejezték ki az igazságügyi törvények kormányrendelettel való legutóbbi módosításai miatt a iaşi-i, temesvári, Curtea de Argeş-i, Râmnicu-Vâlcea-i konstancai és bukaresti ügyészek is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?