Mintegy 200 bíró és ügyész tüntet a kolozsvári ítélőtábla épülete előtt

Mintegy 200 bíró és ügyész vonult ki pénteken a kolozsvári ítélőtábla épülete elé az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartását követelve.

A tiltakozók fehér lapokat tartanak a kezükben, többek között ilyen felirattal: "Független igazságszolgáltatást akarunk!", "Helyezzék hatályon kívül az alkotmányellenes 2019/7-es sürgősségi kormányrendeletet", "A bírák és ügyészek ellen eljáró különleges ügyosztály létrehozása a nyomásgyakorlás egy formája".

A Kolozs megyei törvényszék bírája, Cristian Dănileţ bejelentette, hogy hétfőtől felfüggesztik a munkát a Kolozs megyei bíróságokon, és a sürgős ügyek kivételével minden ügyben halasztani fognak. Danileţ ugyanakkor kérte más megyékben dolgozó kollégáitól, hogy hasonlóképpen járjanak el, mivel a központi hatóságokkal folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre. 

 

A Kolozs megyei ítélőtáblán pénteken ismertetik a bírák 2018-as tevékenységének eredményeit, az eseményre a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnökét, Lia Savoneát is várják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?