Eddigi legnagyobb szabású kongresszusát tartja az RMDSZ Kolozsváron

A számok, a látványelemek és a médiaérdeklődés tekintetében is az eddigi legnagyobb kongresszusát tartja az RMDSZ pénteken és szombaton Kolozsváron. Porcsalmi Bálint kongresszusi biztost kérdeztük arról, hogy miért adják meg ennyire a módját a szervezésnek.

Az RMDSZ 14-ik, tisztújító kongresszusát a kolozsvári BT Arénában tartják pénteken és szombaton. A meghívottak közül 200-an jelezték részvételüket, és 984 küldött regisztrált. A politikai rendezvényt nagy médiaérdeklődés övezi: 132 újságírót regisztráltak, egyharmaduk a román médiát képviseli. Ez a szám azonban Porcsalmi Bálint kongresszus biztos szerint a helyszínen 140 fölé nőhet.

Az RMDSZ ügyvezető elnökétől megtudtuk: a kongresszus 3200 négyzetméteren zajlik majd egy 150 négyzetméteres ledfal előtt, amelyen egymást érik majd a videóbejátszások. A kétnapos politikai rendezvénynek „körítéseként” tartanak workshopokat, folyamatosan lesz filmvetítés, illetve megtekinthető majd egy kiállítás az RMDSZ eddigi tizenhárom kongresszusáról.

„Látványban is gazdag, modern kongresszus lesz. Nem csak nevében, hanem szervezésében és megvalósításában is a jövő kongresszusa, az eddigi legnagyobb és leglátványosabb az RMDSZ történetében” – jelentette ki az ügyvezető elnök. Szavai szerint azért adják meg ennyire a módját a szervezésnek, mert 2019-et egy választóvonalnak tartják.

„Nem véletlenül a neve a kongresszusnak Szövetség a jövőért: 2019-ben szeretnénk sokkal inkább a jövő felé fordulni. A tét az elnökválasztáson túl az, hogy elindítsunk egy vitát Erdély jövőjéről, társadalmi, szakmai vitát szeretnénk generálni az erdélyi jövőképről. Ezt fontos momentumnak tartjuk, amelynek meg kell adni a módját” – magyarázta Porcsalmi.

A pénteki nap a meghívottaké

A kongresszust két részre osztották. Péntek délután a meghívottak, partnerszervezetek képviselői üdvözlik a küldötteket, illetve lesz két ünnepélyesebbnek szánt esemény: a Kárpát-medencei magyar pártok vezetői az európai parlamenti választások tétjéről vitáznak egy panelbeszélgetésen, a nap zárórendezvénye pedig szervezetépítési díjak átadása lesz.

A pénteki napon a román poltikusok közül többek között Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus és az ALDE elnöke, Mihai Fifor, a PSD országos tanácsának elnöke, Dan Barna, az USR elnöke, Raluca Turcan, a PNL első alelnöke és Emil Boc kolozsvár polgármestere üdvözli majd a küldötteket.

A magyarországi politikusok közül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője és Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője szólal fel. A kongresszusi biztos tájékoztatása szerint Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje, Antonio López-Istúriz White, az EPP főtitkára és David McAllister, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke videóüzenetben üdvözli a küldötteket.

A kongresszuson a Kárpát-medencei magyar pártok vezetői is részt vesznek: Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének alelnöke.

Szombaton zajlanak a munkálatok

Szombaton zajlanak majd a kongresszus tulajdonképeni munkálatai. Elhangzik a szövetségi elnök politikai beszámolója, beszédet mondanak az RMDSZ különböző testületeinek vezetői, és lesz egy általános politikai vita, amelyhez a küldöttek is hozzászólnak. Ezután ismertetik és elfogadják a programmódosító javaslatokat, bemutatják a Jövő Erdélyben című vitairatot.

Az RMDSZ elnököt is választ szombaton: Kelemen Hunor az egyetlen jelölt, de a küldöttek szavazni fognak arról, hogy továbbra is alkalmasnak tartják-e a tisztségre. Az eredményhirdetés előtt az európai parlamenti jelöltaspiránsok tartanak nyilvános vitát. Mint ismert, a jelöltek rangsorolásáról csak egy hét múlva, március elsején dönt a Szövetségi Állandó Tanács.

Kapcsolódók

Kimaradt?