A PSD védi az igazságügyi törvények újabb módosításait

Hárította Viorica Dăncilă miniszterelnök az átláthatatlan jogalkotásra vonatkozó vádakat, amelyek az igazságügyi törvényeket módosító, kedden elfogadott sürgősségi rendelet kapcsán érték a kormányt. A jogszabályra a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea szerint is szükség volt.

Dăncilă kedd esti sajtótájékoztatóján azt mondta, ez a rendelet is a kormányülés pótlólagos napirendi pontjai között szerepelt, akárcsak a gyermeknevelési pótlék emeléséről szóló jogszabály. Állítása szerint azért nem beszélt a jogszabályról a kormányülés előtt, mert nem tudta, hogy az megkapja-e mindegyik jóváhagyást, amely szükséges ahhoz, hogy napirendre tűzzék.

A miniszterelnök hozzátette, tudomása szerint az igazságügyi miniszter előzetesen egyeztetett a rendeletbe foglaltakról, többek között a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanáccsal (CSM) is.

"Azt hiszem, túl sok szó esik az igazságszolgáltatásról, amolyan főtémává vált ez az utóbbi időben. Egyesek azért akarnak csak erről beszélni, hogy tereljék el a figyelmet más fontos dolgokról, amelyeket az ország és az állampolgárok elvárnak tőlünk" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint változtatni kellene azon a gondolkodásmódon, miszerint egy törvényt vagy törvénymódosítást egy bizonyos személy vagy csoport érdekében hoznak.

Viorica Dăncilă ugyanakkor rámutatott, találkozni fog az Európai Bizottság első alelnökével, Frans Timmermansszal, és tájékoztatni fogja őt is arról, miért volt szükség erre a kormányrendeletre, és mit tartalmaz a jogszabály.

Megszólalt Dragnea is

Az igazságügyi törvényeket módosító újabb sürgősségi kormányrendelet védelmére kelt Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is.  „Én nem dolgozom a kormánynál. A rendelet szövegét elolvastam, rendjén valónak és szükségesnek tartom. (...) Az eljárás törvényességéről: a törvény nem vonatkozik mindenkire? Johannis úrnak nem kell betartania a törvényt? Az ő családtagjai állítólag éjszaka mennek az ügyészségre, más emberektől eltérően, de még neki is néha-néha be kell tartania a törvényt” - mondta Dragnea arra az újságírói kérdésre válaszolva, miért volt sürgős a rendelet elfogadása.

A PSD elnöke azt is állította, nem volt tudomása arról, hogy ilyen jogszabályt készül elfogadni a kormány, csak utólag látta azt. A koalíció vezetői és az igazságügyi miniszter között hétfőn lezajlott megbeszélésnek nem ez a rendelet volt a témája, hanem arról beszéltek, mi a teendő, ha az államelnök az új miniszterjelöltek kinevezését is megtagadja - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a jogszabály elfogadásakor is tiszteletben tartották-e az átláthatóság elvét, a nagyobbik kormánypárt elnöke azt felelte: „Én azt hiszem, hogy igen. A sürgősségi kormányrendeleteket gyorsan fogadják el.” Szintén újságírói kérdésre válaszolva Dragnea kijelentette, hogy a korrupcióellenes ügyészséget 45 nap múltán „az a személy fogja vezetni, akit kinevez Románia államelnöke.” Hozzátette: az államfőnek hatáskörének megfelelően kell eljárnia.

Állítása szerint nem tudja, mi az oka annak, hogy a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészségi részleg kérte, hogy vehesse át a Tel Drum-dossziét, amelyben Dragnea az egyik fő gyanúsított. „Fogalmam sincs. Nem dolgozom a szóban forgó részlegen” - felelte a PSD elnöke.

A kormány által elfogadott sürgősségi rendeletet kedden a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), a legfőbb ügyész és az államfő is élesen bírálta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?