Daniel Suciu és Răzvan Cuc a PSD két új miniszterjelöltje

A Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottsága kedd este Răzvan Cuc képviselőt nevesítette a szállításügyi, Daniel Suciut pedig a regionális fejlesztési miniszteri tisztségre. Utóbbi a kormányfőhelyettesi tisztséget is be fogja tölteni a PSD szándéka szerint - közölte a testület ülésének végén Viorica Dăncilă miniszterelnök.

„Ezt a két javaslatot az országos végrehajtó bizottság megszavazta, és azt hiszem, Johannis elnök úrnak el kell fogadnia” - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a jelöltek a miniszteri szék elfoglalásához szükséges összes kritériumnak megfelelnek. Viorica Dăncilă szerdán továbbítja a két nevesítést Klaus Johannis államfőnek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi történne, ha Johannis most se hagyná jóvá a két miniszter kinevezését, Viorica Dăncilă azt felelte: ez egy „katasztrófát” jelentene Románia megítélése szempontjából. Kijelentette: jóhiszeműen áll a kérdéshez és bízik benne, hogy az államfő hozzájárul a két tárca vezetőjének kinevezéséhez.

Liviu Dragnea pártelnök ezzel kapcsolatban azt mondta: megtörténhet, hogy a PSD „erősebb nyomással bíró döntést” fog hozni, ha Klaus Johannis a két új miniszterjelölt kinevezését sem hagyja jóvá. „Abban állapodtunk meg, hogy ha ezt a két javaslatot is elutasítja - ami már több lenne a túlzásnál -, akkor újból összeülünk, és már egy erősebb nyomással bíró döntést fogunk hozni” - mondta a politikus.

A PSD vezetője szerint jelenleg nincs „semmilyen komoly ok” a kormányátalakításra, és ezzel a miniszterelnök, valamint kollégáinak zöme is egyetért. Dragnea szerint a Tudose-kormány idején Răzvan Cuc megfelelően ellátta szállításügyi miniszteri feladatait, számos projekt gyakorlatba ültetését elősegítette, ezért bízik benne, hogy most is képes lesz a szaktárca irányítására.

Răzvan Cuc jelenleg a PSD Neamţ megyei szervezetének tagja. A Tudose-kormány idején már betöltötte egyszer a szállításügyi miniszteri tisztséget, de a PSD egyik vezetőségi ülésén lemondott. Daniel Suciu a Szociáldemokrata Párt képviselőházi frakcióvezetője, és a Beszterce-Naszód megyei szervezet tagja.

Kapcsolódók

Kimaradt?