FRISSÍTVE - Victor Ponta volt kormányfőt is kihallgatták tanúként a Kövesi-ügyben

FRISSÍTVE: Jelentkezett pénteken az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló legfőbb ügyészségi részlegen Ponta. A volt miniszterelnököt tanúként hallgatják ki abban az ügyben, amelyben Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják egy Sebastian Ghiţă volt képviselő által tavaly decemberben benyújtott feljelentés alapján.

„Hogy mit fognak kérdezni és mit fogok válaszolni? Nem tudom, mert azt se tudom, miért hívtak be. Tegnap kaptam meg az idézést. Most is csak azt tudom mondani, amit mindig, éspedig az igazat. Ügyész vagyok, a törvény embere, pontosan tudom, hogy ha egy bíró vagy egy ügyész előtt kell válaszolnod, akkor az igazat kell mondanod. Soha senkiért nem fogok hazudni” - jelentette ki a legfőbb ügyészséghez érkező Ponta.

Kijelentette, nincsenek információi arról, hogy Kövesi megjelenik-e a pénteki kihallgatáson. „Nem tudom. Maguk azzal a benyomással maradtak, hogy olyan a viszonyunk, hogy megkérdezném? Nem telefonálunk egymásnak” - felelte újságírói kérdésre válaszolva a volt kormányfő.

A Laura Codruţa Kövesit feljelentő Sebastian Ghiţă ellen több korrupciós ügyben emeltek vádat, ezért megszökött az országból, jelenleg Szerbiában tartózkodik. A politikus-üzletember szerint Kövesi kétszázezer eurót kért tőle azért, hogy repülőgéppel az országba hozzák Nicolae Popát, a FNI volt igazgatóját, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben.

2018 decemberében a román rendőrség közölte, hogy 234 000 lejt fizetett ki egy légitársaságnak azért, hogy Indonéziából Romániába szállítsák a volt FNI-igazgatót.  Szerdán Kövesi kijelentette, hogy ártatlan, és nem mond le az európai főügyészi tisztség megpályázásáról.

FRISSÍTÉS: Az ügyészségtől való távozásakor Victor Ponta kijelentette: semmi köze nem volt Nicolae Popa hazahozatalához. Azt nem kívánta részletezni, hogy miről kérdezték az ügyészek. "Én az igazat mondta. Az ügyésztől megkérdezhetik, hogy mi van a dossziéban" – nyilatkozta a Pro Románia párt elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?