Kövesi ügye: Johannis jogállamiság elleni támadást emleget

Klaus Johannis államfő csütörtökön felkérte az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló ügyészséget (SIIJ), sürgősen vizsgálja ki Laura Codruţa Kövesi ügyét, a PSD-ALDE koalíciót pedig felszólította, hogy ne próbálja eltéríteni Romániát az európai demokráciák útjáról.

Sajtónyilatkozatában az államfő arra reagált, a kormánypárti kezdeményezésre frissen létrehozott SIIJ gyanúsítottként idézte be a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetőjét, aki jelenleg a legesélyesebb jelöltnek számít az európai főügyészi tisztségre.

Az államfő figyelmeztette a kormánykoalíciót, hogy ne próbálja politikai célokra, az ügyészek megfélemlítésére használni az SIIJ-t, amelynek létrehozását szerinte az európai intézmények is éppen azért kifogásolták, mert nem látták szavatoltnak politikai függetlenségét.

Johannis felszólította a kormánypártokat, hogy ne próbálják eltéríteni Romániát az európai demokráciák útjáról. Az államfő leszögezte: Romániában folytatódni fog a korrupció-ellen harc a jogállamiság ellen intézett erőszakos támadások dacára.

Kapcsolódók

Kimaradt?