Az RMDSZ támogatja a végszavazáson a költségvetés tervezetét

Az RMDSZ kész megszavazni a költségvetés-tervezetet a parlamentben, miután a jogszabály szakbizottsági vitája során a magyar érdekképviselet több módosító indítványát elfogadta - jelentette be csütörtökön Kelemen Hunor szövetségi elnök elnöke.

A politikus rámutatott: komoly fenntartásaik voltak azzal a költségvetés-tervezettel szemben, amelyet a kormány kidolgozott, de az utóbbi napok során az RMDSZ-nek több olyan módosító indítványt sikerült elfogadtatnia, amelyek az eredetileg előirányzottnál több forrást juttatnak a helyi önkormányzatoknak és bővültek a helyi és országos jelentőségű infrastruktúra-fejlesztésre szánt források is, köztük az észak-erdélyi, illetve az Erdélyt és Moldvát összekötő autópálya-projektre szánt összegek.

Az RMDSZ elnöke szerint a koalíció tervezetének legnagyobb hibája az, hogy több hónapos késéssel került a parlament elé, és emiatt legalább két hónapos késésbe került minden idei állami és önkormányzati beruházás. Ezen már nem lehetett segíteni, de éppen ezért fontos mielőbb lezárni a vitát - tette hozzá.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője korábban arról számolt be a Maszolnak, hogy a kormánykoalíció megnégyszerezte a kormány az észak-erdélyi autópálya kivitelezésére eredetileg tervezett összeget, amelyből csaknem 40 kilométernyi rész épülne meg idén, illetve az erdélyi magyar közösség számára fontos további fejlesztések is bekerültek az idei költségvetés tervezetébe.

A büdzsé új változatában forrásokat is előirányoznak az önkormányzatoknak az immár rájuk hárított szociális feladatok ellátására és a kormány eredeti elképzeléseitől eltérően az önkormányzatoknak nem kell fedezniük például a kántorok, harangozók fizetését.

Forrásokat különítenek el a nagyszalontai körgyűrű megépítésére, jelentős kórházi befektetésekre Kovászna, Maros, Szilágy és Hargita megyében, a marosvásárhelyi repülőtér további korszerűsítésére, a szatmárnémeti megyei könyvtár új székházának megvásárlására - részletezte portálunknak az RMDSZ javaslatára elfogadott költségvetés-módosításokat a frakcióvezető.

Kapcsolódók

Kimaradt?