RMDSZ: az eredetihez képest jobb a költségvetés tervezete

A kormány eredeti javaslatához képest, az önkormányzatok és a helyi közösségek szempontjából kedvezőbb költségvetés-tervezetről tárgyalhat a parlament – mérlegelt Cseke Attila a parlament plénumában. A szenátusi frakcióvezető a 2019-es költségvetés általános vitáján elmondta: az RMDSZ-nek sikerült nagyobb finanszírozást kiharcolni kórházak, repülőterek bővítésére és korszerűsítésére, gyorsforgalmi utak építésére, valamint félmilliárd lejt elkülöníteni a családorvosi rendszer finanszírozására.

„Felelőtlenül döntött a kormány, amikor a költségvetés előterjesztését az újévre halasztotta, de ma már elmondhatjuk, hogy az eredeti javaslathoz képest egy jobb tervezetről tárgyalhatunk” – szögezte le Cseke Attila. Elmondta: a szövetség törvényhozói a parlamenti vita végén döntenek arról, hogy szavazatukkal támogatják vagy sem a költségvetés tervezetet.

Az államkassza bevételeit illetően a közigazgatási szakpolitikus kiemelte: kimutatható, hogy pozitív hatása van az adóztatás megyei szintre való visszaszervezésének, ezt az intézkedést, az RMDSZ javasolta, és kitartóan harcolt érte a parlamentben. „Az oktatásra és egészségügyre fordítandó többletköltség megteremti a szükséges feltételeket ahhoz, hogy a szolgáltatások minősége is javuljon. A szaktárcák az lesz a feladata, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amelyek elősegítik ezt a javulást. Ugyanakkor üdvözlendőnek tartjuk, hogy az észak-erdélyi autópálya építésének folytatására is előirányoz pénzforrásokat a költségvetés tervezet” – mondta a frakcióvezető. 

Hozzátette: a kormánynak azonban tudnia kell, hogy a finanszírozás biztosítása önmagában nem elégséges, hiszen nem papírból épül az autópálya. „Bízunk abban, hogy a szaktárca időben elindítja a munkálatokat, és mozgósítja a kivitelezőket” – hangsúlyozta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?