FRISSÍTVE - Korrupcióval gyanúsítják a volt korrupcióellenes főügyészt

FRISSÍTVE: Gyanúsítottként beidézték az ügyészségre Laura Codruța Kövesit éppen aznapra, amikor elutazott volna Brüsszelbe előkészíteni az európai főügyészi jelöltségével kapcsolatos európai parlamenti meghallgatását.

Erről a volt korrupcióellenes főügyész számolt be szerda este az Europa FM rádiónak. Közölte, hogy aznap 20 óra körül kereste meg egy rendőr a lakásán és kézbesítette az idézést. E szerint pénteken hallgatják ki a bírák és ügyészek bűncselekményeinek kivizsgálására létrehozott új ügyészségi részlegen egy olyan ügyben, amelyben hivatali visszaéléssel, csúszópénz elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják.

Kövesi utóbb a ziare.com portálnak elmondta, kihallgatásának időzítése nem véletlen. Szerdán délelőtt ugyanis kérvényezte a legfelsőbb bíróságon a tanúként történő kihallgatásának elhalasztását egy bűnvádi perben azzal az indoklással, hogy aznap nem tartózkodik az országban és már a repülőjegyet is megvásárolta. Kéréséhez csatolta a Brüsszelbe szóló február 15-i repülőjegy másolatát. Értésre adta: így tudták meg az ügyészségen, hogy pénteken külföldre utazik, és ezt minden áron meg akarták akadályozni.

„Korábban úgy tudtam, hogy február 18-án hallgatnak meg az Európai Parlamentben az európai főügyészi tisztség megpályázásával kapcsolatban, ezért péntekre megvettem a repülőjegyet. Utóbb megtudtam, hogy február 27-én lesz a meghallgatás, de úgy döntöttem, hogy repülőjegyet megőrzöm, mert február 18-ig az európaifőügyész-jelölteknek újabb dokumentumokat kell csatolniuk a jelölési dossziéjukhoz” – magyarázta Kövesi.

A volt főügyész elmondta, az idézésben nem szerepel, hogy konkrétan milyen ügyben hallgatják ki, de sejtése szerint egy Romániában jogerősen börtönre ítélt és külföldre menekült üzletember, Nicolae Popa üzletember tíz évvel ezelőtti hazahozatala kapcsán gyanúsítják bűncselekményekkel. „Természetesen nem követtem el semmilyen bűncselekményt. Az idézést aláíró ügyész nem az igazságot akarja kideríteni. Beidézésem egyetlen célja megakadályozni az európai főügyészi kinevezésemet” – jelentette ki Kövesi.

A volt főügyész felidézte: az utóbbi napokban lejáratási kampány folyt ellene, aminek - véleménye szerint - az az oka, hogy ő a legesélyesebb az európai főügyészi tisztségre. Hozzátette, ez nem tántorítja el attól, hogy megpályázza az európai főügyészi tisztséget, annak ellenére, hogy a meggyanúsítása megtépázzal a hitelét, és rontja az esélyeit.

FRISSÍTÉS:  Az ügyészek és bírák bűncselekményeit kivizsgáló ügyészségi részleg vezetője, Adina Florea csütörtökön megerősítette, hogy a volt korrupcióellenes főügyészt Nicolae Popa hazahozatala kapcsán idézték be péntekre, a többrendbéli korrupciós bűncselekményekkel vádolt Sebastian Ghiță feljelentése nyomán.

A román sajtó emlékeztet, hogy Kövesi ellen a Szerbiába menekült politikus-üzletember nyújtott be a bűnvádi panaszt tavaly decemberben. Azzal vádolta a korrupcióellenes ügyészség (DNA) akkori vezetőjét, hogy 2009-ben felkérte őt: fizesse ki Nicolae Popa hazahozatalának költségeit.

Sebastian Ghiță már a Szerbiába menekülése után, egy 2017-es interjúban is beszélt arról, hogy az ő pénzén hozták haza Indonéziából a DNA akkori főügyészének kérésére az Országos Befektetési Alap (FNI) börtönre ítélt volt ügyvezetőjét. Azt nem nem magyarázta el, miért szorult a román állam az ő pénzügyi segítségére Nicolae Popa hazahozatalához.

Az ügyben még 2017-ben hivatalból kivizsgálást indult, amit azonban az ügyészség le is zárt, miután a Román Rendőrség tisztázta: a politikus-üzletember valótlanságokat állít, mert az elítéltet a belügyminisztérium költségein szállították repülővel Indonéziából az országba. Sebastian Ghiță ennek ellenére fenntartotta vádjait, és 2018 decemberben feljelentette Kövesit az ügyészségen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?