Raluca Turcan: A PNL nem fogja megszavazni a költségvetés-tervezetet

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozói a költségvetés-tervezet ellen fognak szavazni, ugyanis kétségbevonhatónak tartják annak alkotmányosságát jelentette be szerdán Raluca Turcan, a politikai alakulat képviselőházi frakcióvezetője.

„Ezt a büdzsét egy olyan miniszterelnök írta alá, aki az oktatás minden fontos vizsgáján megbukott: a líceumi felvételin, a 11. osztályt megelőző felvételin, az egyetemi felvételin. A román társadalom nagy visszaesését jelenti, hogy egy ilyen személy később európai parlamenti képviselő, majd Románia miniszterelnöke lehetett” – mondta Raluca Turcan. 

„A PSD kormányoz, az övé a képviselőházi elnök, a fontos parlamenti szakbizottságok elnökei, az övé a költségvetési-, adó- és temetőügyi gurunak számító Vâlcov úr, és mindezen előnye dacára a PSD nem volt képes megalkotni egy koherens költségvetést, amelyet a lehető legtörvényesebb körülmények között lehessen megvitatni. Három hónap késéssel is egy improvizált, hazug és Románia érdekeitől elszakadt költségvetést kaptunk. Kétséges ennek az alkotmányos volta. Ez a büdzsé pont olyan, mint Viorica Vasilica Dăncilă: a román társadalom minden valós prioritását érintő vizsgán elbukik” jelentette ki a liberális párti képviselő.

Turcan leszögezte: számos oka van, hogy a PNL ne szavazza meg a költségvetés-tervezetet, többek közt az, hogy 'rabláson alapul', tönkreteszi az államháztartást fenntartó szektorokat és „ellopja a fiatal nemzedékek magánnyugdíj-alapját”. Nehezményezte ugyanakkor, hogy a büdzsé az eredetileg tervbe vett nyolc regionális kórház helyett csak háromra irányoz elő keretet, és „nyílt sebnek” nevezte a romániai közoktatást, amelynek élén egy olyan tanügyminiszter áll, aki már „gyerekek és fiatalok több generációját tönkretette”.

Raluca Turcan ugyanakkor azt mondta, hogy a 2019-es költségvetés-tervezet révén a kormány 'elzálogosította' a beruházásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?