Klaus Johannis populizmussal vádolja a PSD-t a költségvetés-tervezet miatt


-A A+Az ország biztonságát kockáztató populizmussal vádolja Klaus Johannis államfő a Szociáldemokrata Pártot (PSD), amiért annak elnöke a titkosszolgálatoktól vonna el költségvetési forrásokat egészségügyi programok finanszírozása érdekében.

A költségvetés-tervezethez nemcsak az ellenzék terjesztett be módosító indítványt, hanem Liviu Dragnea PSD-elnök is, aki azt javasolta, hogy vonjanak el 10 millió a titkosszolgálatok szerinte túlméretezett költségvetéséből, és fordítsák azt egészségügyi programokra, köztük a gyerekek számára ingyenesen biztosítandó D-vitamin beszerzésére.

A Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) 2,4 milliárd, a Speciális Távközlési Szolgálatnak (STS) 604 millió, a kormányőrségnek 233 millió, a Külföldi Hírszerző Szolgálatnak 309 millió lejt irányoztak elő a költségvetés-tervezetben – emlékeztet a Mediafax.

Johannis szerint csak egy kicsinyes, cinikus és felelőtlen politikus állíthatja szembe a nemzetbiztonságot a polgárok egészségével, azt sugallva, hogy a titkosszolgálatok miatt nem jut elég pénz az egészségügyre. Az elnök azt kérte a parlamenttől, hogy a legfelsőbb védelmi tanács által decemberben jóváhagyott szinten biztosítsa a titkosszolgálatok finanszírozását.

„A PSD újabb populista kezdeményezése sérülékennyé teszi Romániát, amelynek egy bizonytalan geopolitikai térségben a NATO-országokkal szembeni növekvő fenyegetésekkel kell szembenéznie” – állítja az államfő.

Klaus Johannis a politikai pártoknak juttatandó, megnövelt állami finanszírozás miatt is bírálta a PSD-t, amelynek szerinte inkább az autópálya-építésre, a kórházak felújítására, vagy a vízvezeték és csatornázás nélküli iskolák korszerűsítésére kellene több pénzt fordítania.

(Címlapfotó forrása: presidency.ro)

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X