Európai biztos: segíthetünk Romániának „helyes útra térni”

A Romániával való párbeszéd fenntartása fontos, mert segíthet az országnak visszatérni a jó irányú változások útjára – nyilatkozta pénteken az Európai Bizottság (EB) jogérvényesülésért felelős biztosa, Vera Jourova.

Az Európai Unió bel- és igazságügyi minisztereinek bukaresti informális ülését követően többek között a román igazságszolgáltatás reformját nyomon követő Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus (MCV) keretében novemberben megfogalmazott EB-jelentés kapcsán is kérdezték az újságírók a biztost. Vera Jourova azt mondta, ahogyan az a Frans Timmermans első alelnök és Viorica Dăncilă miniszterelnök közötti csütörtöki találkozón is elhangzott, folytatni kell a párbeszédet a romániai igazságügyi rendszer függetlensége és pártatlansága megerősítésének módozatairól.

„Folyamatban levő párbeszédről van tehát szó, amelyet fenn kell tartani, hogy segíthessük Romániát visszatérni a jó irányú változások útjára, amelyet uniós csatlakozása után oly sok évig követett” – fogalmazott Jourova a Tudorel Toader román igazságügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A biztos hangsúlyozta, a Romániáról szóló legutóbbi MCV-jelentést az országban történtek alapos és részletes vizsgálata előzte meg. „Ha nem azt várnánk el, hogy ajánlásainkat tiszteletben tartsák és gyakorlatba ültessék, nem is fogalmaznánk meg ezeket” – nyomatékosította.

November 13-án közzétett jelentésében az Európai Bizottság többek között a módosított igazságügyi törvények alkalmazásának azonnali felfüggesztését és a jogszabályokba foglaltaknak a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) ajánlásai alapján való felülvizsgálatát javasolta Romániának.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?