Jogerősen kilenc év börtönre ítélték Radu Mazăre volt polgármestert

Jogerősen kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte csütörtök este a legfelsőbb bíróság Radu Mazăre volt konstancai polgármestert egy törvénytelen tulajdon-visszaszolgáltatással kapcsolatos ügyben. Ugyanebben a bűnvádi perben a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egykori finanszírozóját, Cristian Borceát öt év szabadságvesztésre ítélték.

Az utóbbi elítéltet még az éjszaka folyamán a rahovai börtönbe szállították, ám Radu Mazăre korábban elhagyta az országot, jelenleg Madagaszkáron tartózkodik. Pénteken a Konstanca megyei rendőrség közölte, hogy elindították az eljárást a volt konstancai polgármester hazahozatalára. Alapfokon egyébként Radu Mazăréra 4 éves letöltendő börtönbüntetést rótt ki a bukaresti ítélőtábla, Cristian Borceát pedig felmentették a vádak alól.  

A volt polgármester és további 36 személy - köztük a Konstanca Megyei Tanács volt elnöke, Nicuşor Constantinescu - ellen 2008-ban emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádirat szerint - anyagi haszon fejében - olyan személyeknek szolgáltattak vissza jelentős tengerparti területeket Konstancán és Mamaián, akik nem lettek volna jogosultak erre, a jogos igénylők pedig az ingatlan-visszaszolgáltatási törvény alapján követelt területek kevéssel több mint felét kapták vissza.

A DNA szerint a 37 vádlott összesen 114 millió eurós kárt okozott, az állami költségvetést 77,77 millió, a konstancai városkasszát pedig 36,16 millió euróval károsítva meg.

Cristian Borcea esetében - aki a vád szerint jogtalanul jutott jelentős konstancai területekhez, miután két másik társával együtt megvásárolták egy idős nő örökösödési jogait - az öt év letöltendő börtönbüntetés mellett elrendelték csaknem egymillió euró elkobzását is.

Egy másik ügyben 2014 márciusában 6 év és 4 hónap szabadságvesztésre ítélték Borceát, 2018 júliusában feltételes szabadlábra helyezéséről döntött az Ilfov megyei törvényszék.

Radu Mazăre, aki a jelenleg is kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával 15 évig volt Konstanca polgármestere, néhány éve még mindennapos szereplője volt a román bulvármédiának. A 300 ezer lakosú tengerparti város egykori vezetője előszeretettel mutatkozott alulöltözött hölgyek társaságában, rendszeres vendég volt a brazíliai Rio de Janeiro karneválján, illetve Konstanca éjszakai szórakozóhelyein, 2009 júliusában pedig azzal keltett felháborodást, hogy egy divatbemutatón náci egyenruhában pózolt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?