Támogató aláírásokat gyűjt az MPP a Dan Tanasă elleni panaszhoz

A magyar közösség üldözésének szeretne véget vetni az MPP a Dan Tanasă egyesülete és a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma ellen indított perrel, mutatott rá Kulcsár Terza József. A háromszéki parlamenti képviselő hozzátette: a magyarellenes uszítás, gyűlöletkeltés és felbujtás vádjával emelt bűnügyi panasz célja, hogy fényt derítsen arra, hogy ki áll a „hivatásos feljelentőként” ismert Dan Tanasă háta mögött, hiszen vélhetően utasításra cselekszik.

Elvárják, hogy az ügyészség lépjen, mert ha nem teszik meg akkor bebizonyosodik, hogy Dan Tanasă tevékenységét a román hatalom támogatja, fejtette ki a csütörtöki sajtótájékoztatón Kulcsár Terza József. Hozzátette: nem helyénvaló, hogy egy demokratikus országban egy közösség nem tudja használni szimbólumait, Dan Tanasă rendszeresen feljelent a székely zászlókért, a magyar feliratokért és emléktáblákért. „Már az következik, hogy a sírokon is ki kell cserélni a feliratot”, nyilatkozta a háromszéki polgári párti politikus.

Véleménye szerint a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma együtt cselekszik Dan Tanasăvel, erőszakra buzdítanak és a román igazságszolgáltatás ez ügyben nem teszi a dolgát. Kulcsár Terza József azt reméli, hogy az MPP által indított bűnvádi panasz révén véget ér a magyarok üldözése. „Csak békében szeretnénk élni Székelyföldön, Erdélyben, elvárjuk, hogy jogainkat tartsák tiszteletben, ahogyan mi is tiszteletben tartjuk a román szimbólumokat, törvényeket és az alkotmányt”, mondta a parlamenti képviselő.

Kulcsár Terza József bejelentette, hogy hétfőtől az MPP minden irodájában lehetőség lesz arra, hogy a lakosság aláírásával támogassa a Dan Tanasă és a románok civil fóruma ellen az ügyészségre leadott panaszt. Hangsúlyozta, hogy aki aláírja a támogató íveket az nem lesz részese a pernek, csak támogatja az MPP kezdeményezését. Pethő István a polgári párt országos választmányának elnöke hozzátette: fontos, hogy a magyar közösség egységet mutasson fel és jelezze, hogy az ügyészségi panasz nem csak az MPP vezetőségének álláspontját tükrözi.

Mint arról beszámoltunk a Magyar Polgári Párt országos elnöke, Mezei János kedden magyarellenes uszítás, gyűlöletkeltés és felbujtás vádjával emelt bűnügyi panaszt Dan Tanasă és a vele együttműködő Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma ellen. A panasz szerint Dan Tanasă 11 éve műveli a magyarok elleni uszítást. A beadvánnyal az MPP azt kívánja elérni, hogy az illetékes román hatóságok akadályozzák meg Dan Tanasă, illetve az említett civil fórum uszító, gyűlöletkeltő, felbujtó tevékenységét, és a vétkeseket vonják felelősségre.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?