Miniszterek kinevezése: határidőt szabna az államfőnek a koalíció

Elképzelhetőnek tartja Călin Popescu-Tăriceanu, hogy a kormány egy sürgősségi rendelettel határidőt szabjon meg az államfőnek a kormányfő által jelölt miniszterek kinevezésére.

Egy ilyen kormányrendelet elfogadásának lehetőségéről Lia Olguţa Vasilescu volt munkaügyi miniszter nyilatkozott a napokban. Hétfőn a szenátusi elnök véleményét is kikérték az újságírók a témával kapcsolatban.

Călin Popescu-Tăriceanu azt mondta, ha az elnök nem tartja elégségesnek az alkotmány erre vonatkozó előírásait és az alkotmánybíróság határozatait, a kormány "valószínűleg" kiadhat egy olyen sürgősségi rendeletet, amelyben határidőt szabnak az államfőnek az egyes döntések közlésére.

"Az államfőnek ki kell neveznie a minisztereket, de az alkotmány nem szab határidőt erre, mert vannak dolgok, amelyek a jóérzésen és a politikai tapasztalaton is múlnak, amivel - úgy véljük - rendelkezik az elnök. Ez hozzáállás kérdése is" - fogalmazott a felsőház elnöke.

Mint ismert, a kormányfő ragaszkodik ahhoz, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik kulcsemberének számító Lia Olguta Vasilescu kerüljön a regionális fejlesztési tárca élére, illetve Mircea Drăghici, a PSD pénztárosa legyen a közlekedési miniszter. Klaus Johannis államfő azonban harmadszor is elutasította a kinevezésüket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?