Ezek az RMDSZ törvényhozási prioritásai a tavaszi ülésszakban

A közigazgatási törvénykönyv újratárgyalása, az oktatási törvény módosítása, több országos intézmény bürokráciájának csökkentése is szerepel az RMDSZ törvényhozási prioritásai között a parlament hétfőn elkezdődött ülésszakában – tudtuk meg Korodi Attila képviselőházi frakcióvezetőtől. A kormánypártokkal való együttműködést a költségvetés vitája után értékelik ki a felek.

Korodi Attila közlése szerint az RMDSZ a tavaszi ülésszakban ismét beterjesztené az alkotmánybíróságon megbukott közigazgatási törvényt, amelynek tavaly elfogadott változata a magyar közösség számára kedvező előírásokat tartalmaz. A tervezet figyelembe veszi majd a taláros testület procedurális és tartalmi kifogásait is.

Ebben az ülésszakban nyújtaná be az RMDSZ a levéltári törvényt módosító javaslatát is. Korodi elmondta, ezt a tervezetet egy éve kidolgozták, de „jegelték”, mert a kormány is készül egy saját tervezettel. „Azt akartuk, hogy a kormány javaslatait a mi tervezetünkkel együtt tárgyaljuk. Jelentős korrekciókra szorul ez a törvény” – magyarázta a politikus.

A frakcióvezető tájékoztatása szerint a tavaszi ülésszakban nagy viták várhatók az oktatási törvényről. Az RMDSZ már decemberben iktatott egy átfogó módosítási csomagot, ezen kívül az oktatási miniszter és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is egy új jogszabály benyújtására készül. „Mi nem gondoljuk azt, hogy újabb reformokra lenne szükség, de a délutáni oktatástól kezdve a finanszírozási rendszerig a törvény módosításra szorul” – mondta Korodi.

A képviselő emlékeztetett, hogy az RMDSZ-nek a kataszteri törvényhez és a földtörvényhez tavaly benyújtott módosításó javaslatai révén leegyszerűsödött a restitúciós eljárás. A tavaszi ülésszakban azonban egy új módosító indítványt készülnek benyújtani. „Azt tapasztaljuk, hogy kataszteri hivatalok az egykori téeszek telkére épült ingatlanok esetében nem adnak ki végrehajtó rendelkezéseket, ezért egy tisztázó módosítást szeretnénk bevinni a törvénybe” – részletezte.

Emellett az RMDSZ egy decentralizációt célzó törvénymódosítással is készül az Országos Adóhatóság (ANAF) működésével kapcsolatban. Ennek lényege, hogy a megyei pénzügyi hivatalok vennének át fontos hatásköröket, ami megkönnyítené a helyi vállalkozók ügyintézését. Ugyanakkor törvénymódosítással csökkentenék az állami kincstár bürokráciáját, ami az önkormányzatok dolgát könnyítené meg.

Mint ismert, a vadászati törvény procedurális okokból tavaly szintén megbukott az alkotmánybíróságon. A parlamentben elfogadott változatban az RMDSZ jogszabály-módosítási javaslatának köszönhetően rugalmasabb lesz a vadkárok kifizetésének rendszere. Ezt a javaslatot újra be fogják terjeszteni a tavaszi ülésszakban.

Korodi elmondta, módosítanának a gázinfrastruktúra-fejlesztések szabályozásán. Egy törvénymódosítással tisztáznák, hogy a Transgaz országos gázszállító vállalatnak mi a felelőssége az önkormányzatok által végzett új gázhálózat-fejlesztések esetében. „Azt tisztáznánk például, hogy a nyomáscsökkentő állomásokat kinek és milyen finanszírozásból kell felépíteni” – magyarázta.

Az RMDSZ ugyanakkor közvitát szeretne nyitni a szociális ellátás új törvényéről. Korodi közlése szerint az új jogszabályra a tavaly elfogadott nyugdíjtörvény miatt van szükség. Ugyanakkor rendeznék az egészségügyben a rezidensvizsgák kérdését: közvitát szeretnének egy országosan elismert kreditrendszer bevezetéséről, ami után automatikusan bekerülnek a rezidensképzésbe is a diákok. Emellett a betegek jogairól szóló törvényt is módosítanák, bevezetnének egy alaposabb periodikus screening-program alapcsomagot. „Erről is közvitát kezdeményeznénk, mert szerintünk egy ilyen alapcsomagra minden betegnek joga van” – mondta a politikus.

Kiértékelik az együttműködést a koalícióval

A kormánypártokkal érvényben lévő parlamenti együttműködést csak a költségvetés vitája után készülnek kiértékelni az RMDSZ frakciói. „Ez a kiértékelés a költségvetési törvény megszavazása nélkül felületes lenne” – jegyezte meg a frakcióvezető.

Mint ismert, Kelemen Hunor szövetségi elnök a múlt hét végén bejelentette: ebben a formájában az RMDSZ nem támogatja a költségvetés tervezetét. Arra a kérdésre, hogy a koalícióval való parlamenti együttműködés szakítópróbája lehet-e a büdzsé végső formája, Korodi Attila kijelentette: „Én személyesen nagyon nehézkesnek látom a további együttműködést, ha ezen nem tudunk változtatni. De a frakció dönt majd erről” – fogalmazott a képviselő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?