Öten pályáznak az RMDSZ EP-listájának befutó helyeire

Öten nyújtották be a pénteki határidőig a szükséges dokumentumokat azért, hogy befutóhelyre kerüljenek az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistáján – tudtuk meg Porcsalmi Bálint ügyvezető elnöktől.

Az öt jelöltaspiráns: az RMDSZ jelenlegi EP-képviselője, Sógor Csaba és Winkler Gyula, Hegedüs Csilla kultúráért felelős ügyvezető alelnök, Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) elnöke, valamint Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke. Porcsalmi tájékoztatása szerint a szövetségi választási bizottság szombaton hagyja majd jóvá formálisan is a jelölésüket.

A további menetrendről az ügyvezető elnök elmondta: a jelöltek február 23-án, az RMDSZ kongresszusán is bemutatkozhatnak, a rangsort pedig a Szövetség Állandó Tanácsa (SZÁT) állítja össze március elsején. Hozzátette: az RMDSZ jelöltlistája összesen 43 nevet fog tartalmazni, és a listát további személyiségekkel egészítik ki.

„Még van egy hónap a rangsorolásig. A lista még alakulhat, ha nekünk még lesznek tárgyalásaink politikai vagy más szervezetekkel. De eddig ez az öt név a biztos” – jelentette ki Porcsalmi. Mint ismert, korábban az MPP befutóhelyet kért az RMDSZ listáján jelöltje, Márton Zsuzsanna polgármester számára, az EMNP pedig azt javasolta: állítson a három párt koalíciós jelöltlistát, melyen a néppártot elnöke, Szilágyi Zsolt képviselje.

Az ügyvezető elnök elmondta: már voltak tárgyalásaik az RMDSZ listáján befutó helyet igénylő Magyar Polgári Párttal, s várhatóan lesznek újabb egyeztetéseik is. „Az MPP vezetőinek elmondtuk, hogy aránytalannak és méltánytalannak tartjuk a befutó helyre tartott igényüket. Szerintem ezt el fogják fogadni” – jelentette ki. Hozzátette: az EMNP koalíciós javaslatát elutasítják.

Az RMDSZ-nek 200 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy a jelöltlistáját elindítsa a választási versenyben.  Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban azt tartotta reálisnak, hogy a Romániában 6,5 százalékot kitevő erdélyi magyarság két jelöltet juttasson az Európai Parlamentbe. Elmondta: három jelölt bejuttatásához a magyarság jelöltlistájának a szavazatok 9,26 százalékát kellene megszereznie.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?