Nagyváradon ért véget Navracsics Tibor uniós biztos erdélyi látogatása

Nagyváradon zárta erdélyi látogatását Navracsics Tibor kultúráért, oktatásért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős uniós biztos, aki partiumi pedagógusokkal is találkozott.

Navracsics Tibor pénteken Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Hegedüs Csilla az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke és Vincze Lóránt  FUEN-elnök, az RMDSZ külügyi titkára társaságában tartott sajtótájékoztatót. Az uniós biztos elmondta, az RMDSZ meghívására érkezett Erdélybe, és látogatásának két fő célja volt: egy kultúr- és egy oktatáspolitikai. Rámutatott, 2018 a kulturális örökség európai éve volt, és az ennek keretében elindított programokat, támogatásokat folytatni szeretnék.  

Nagyváradon Navracsics jelen volt a partiumi pedagógusok fórumán, ahol az Európai oktatási térség elnevezésű projektről tájékoztatta a résztvevőket. Mint mondta, a program célkitűzései egybeesnek a román uniós elnökség célkitűzéseivel, ezek egyike az, hogy minden uniós országban tanuló diák a középiskola befejezéséig legalább két idegen nyelvet beszéljen. Ezt az ajánlást várhatóan a szebeni csúcstalálkozón el is fogadják. A célkitűzés sikeréhez az Erasmus-program bővítésével is hozzájárulnának, tette hozzá.

A pedagógusfórumon beszélt arról is, hogy az Európai Unió a jövőben nagyobb figyelmet szentel majd az iskola előtti, óvodai és bölcsődei képzésnek, illetve a vidéken, elszigetelt vagy nehezen megközelíthető településeken működő iskolák fenntartásának fontosságára is kitért. Mint mondta, utóbbi az anyanyelvi oktatás mellett a társadalmi kohézió erősítése miatt is fontos.

„Egység a sokféleségben” – idézte az EU jelszavát az uniós biztos, aki szerint az oktatáspolitikával megvalósíthatják az identitáshoz való jogot, a sokszínűség pedig nem gyengesége, hanem ereje az EU-nak.

Fontosnak tartották megmutatni, mit értek el a támogatások segítségével, és mivel az unió támogatáspolitikája várhatóan változni fog, fel is készülnek a változásra, mondta Hegedüs Csilla. Hozzátette: Navracsics Tibor önkormányzati és parlamenti képviselőkkel, szenátorokkal, egyházak képviselőivel és pedagógusokkal is találkozott látogatása során, hogy tájékozódjon arról, melyek a gondok, hiszen Romániában vannak még valós problémák a kisebbségi jogok biztosításának terén.

Vincze Lóránt elmondta: a pedagógusfórumon szó esett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzetről is, ahol az egyetemi autonómiára hivatkozva az angol kar létrehozását támogatják, a magyar nyelvűt azonban nem. Hangsúlyozta azt is, ha az EU a jogállamiságnak szentel figyelmet, akkor fontos lenne, hogy a kisebbségi jogokat is ennek keretében kezeljék.

Kapcsolódók

Kimaradt?