A román egészségügyi miniszterrel tárgyalt Szijjártó Péter Bukarestben

A többi között az illegális migrációs folyamatok okozta egészségügyi kockázatokról tárgyalt Bukarestben csütörtökön a román egészségügyi miniszterrel Szijjártó Péter, aki az európai uniós tagországok külügyminisztereinek informális találkozójára érkezett a román fővárosba.

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek beszámolt arról: Sorina Pinteával egyetértettek abban, hogy az illegális migrációs folyamatok nagyon komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, mert a bevándorlók Európában ritkaságnak számító vagy nem ismert kórokozókat, trópusi vírusokat hurcolnak be magukkal.

"Megállapodtunk abban, hogy a ritka kórokozókkal és vírusokkal szemben védettséget nyújtó oltásokat közösen fogjuk beszerezni, és összehangoljuk az egészségüggyel kapcsolatos álláspontokat a nemzetközi szervezetekben" - mondta Szijjártó Péter.

A találkozón szó esett arról is, hogy a Richter magyar gyógyszeripari vállalat portfóliójának egyik jelentős piaca Románia, amit alátámaszt az a tény is, hogy a cég egy 560 főt foglalkoztató gyógyszergyárat működtet Marosvásárhelyen, és Magyarország évente mintegy 360 millió euró értékben exportál gyógyszert Romániába - tájékoztatta az MTI-t a külgazdasági és külügyminiszter.

Az unió soros elnökségét ellátó Romániában csütörtökön és pénteken tartják meg az EU külügyminisztereinek nem hivatalos találkozóját, amelyen egyebek mellet a venezuelai és a szíriai válság, illetve az EU és Kína kapcsolata szerepel napirenden.

Kapcsolódók

Kimaradt?