Kelemen Hunor: az RMDSZ nem támogatja a tervezett perújítási rendeletet

Nem érti, mit akar elérni a kormány a legfelsőbb bíróság öttagú bírói testületei által kimondott ítéletekre vonatkozó sürgősségi rendelet kibocsátásával, mert „egyik nagy hibát nem lehet a másik hibával helyrehozni” – jelentette ki kedden Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnökét arról kérdezték a bukaresti sajtótájékoztatóján, mi a véleménye a Tudorel Toader igazságügyi miniszter által kilátásba helyezett sürgősségi rendeletről, amely lehetőséget teremtene az öttagú bírói testületek által jogerősen elítéltek számára, hogy semmisségi folyamodványt nyújtsanak be az ítélet ellen.

A szövetségi elnök úgy véli, ezzel a kérdéssel az igazságszolgáltatásnak kell foglalkoznia, az ügyvédek dolga, hogy adott esetben perújítást kérjenek. „Nem ismerem a részleteket, de azt gondolom, hogy egy nagy hibát nem lehet egy másik hibával helyrehozni. Azt hiszem, helytelen volt, ami az öttagú bírói testületek és sok más kérdés kapcsán történt, de a helyreigazításnak nem az a módja, hogy újabb hibát követünk el, amelyet aztán szintén ki kell javítani. Nem beszéltem erről a kormány tagjaival” - jelentette ki Kelemen Hunor.

Hozzátette: az ügyvédeknek, illetve - felmentő ítéletek esetén - az ügyészeknek kell lehetőséget teremteni arra, hogy az igazságszolgáltatáshoz fordulva hozzák helyre az esetleges ítélethozatali hibákat. Erről már az alkotmánybíróság kiadott egy döntést, így „nem érti, mit akar a kormány ezzel a sürgősségi rendelettel” – fogalmazott a politikus.

Azt is hozzátette: véleménye szerint az igazságügyi miniszter nem támasztotta alá kimerítően a szóban forgó rendeletre vonatkozó javaslatát.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter egy televíziós műsorban jelentette be, hogy a kormány sürgősségi rendelettel akar jogorvoslati lehetőséget teremteni a "törvénytelenül" létrehozott öttagú bírói tanácsok által elítélt vádlottaknak. A miniszter kifejtette: minden vádlottnak joga van a tisztességes eljáráshoz és ahhoz, hogy ügyében törvényesen létrehozott bíróság ítélkezzék. A kormány panaszának helyt adva tavaly az alkotmánybíróság november elején megállapította: a legfelsőbb bíróságnál 2014 óta szabálytalanul alakították meg az öttagú bírói tanácsokat, tehát a miniszter szerint így minden azóta hozott jogerős ítélet megkérdőjelezhető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?