Főügyészek: Victor Ponta mégis megtette javaslatait

Bár kedden még azt nyilatkozta, hogy az új igazságügyi miniszterre bízza a főügyészjelöltek kinevezési procedúrájának elindítását, a kormányfő szerdán elküldte a Legfőbb Bírói Tanácsnak (CSM) azoknak a személyeknek a névsorát, akiket ezekre a tisztségekre javasol.

E szerint ügyvivő igazságügyi miniszterként Victor Ponta Tiberiu Nițut jelöli legfőbb ügyésznek, Bogdan Licut a legfőbb ügyész első helyettesének, Codruț Olarut a legfőbb ügyész helyettesének, Alina Bicát a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) vezetőjenek és Laura Codruța Kövesit a korrupcióellenes vádhatóság (DNA) főügyészének. Ezt a névsort egyébként már a múlt héten megszellőztette a sajtó.jeloltek

A miniszterelnök a törvénynek megfelelően járt el, mert a jelenlegi jogszabály szerint a főügyészeket az igazságügyi miniszter javaslatára, a CSM véleményezése után az államfő nevezi ki. Az Európai Bizottság azonban korábban megfogalmazta azt az elvárását, hogy a jelölteket versenyvizsga útján válassza ki az igazságügyi tárca vezetője.

Morar ellenzi Kövesi jelölését

A CSM ügyészi részlegének képviselői kedden közölték Victor Pontával, hogy ragaszkodnak a szelekciós eljáráshoz. Kilátásba helyezték azt is, hogy nem véleményezik a jelölteket, ha a posztokra a minisztérium nem hirdet versenyvizsgát, így a főügyészek kinevezésének nem lennének meg a törvényes feltételei.

A CSM egyik ügyész tagja, Daniel Morar (a DNA volt vezetője) kedden este az egyik hírtelevízióban elmondta: személyesen nem ért egyet azzal, hogy a korrupcióellenes ügyészség élére Laura Codruța Kövesi kerüljön. Szerinte alapkövetelmény, hogy ezt a vádhatóságot a DNA egyik ügyésze vezesse.

Kimaradt?