Augustin Lazăr: a 2016-os titkos megállapodás lényege alkotmányos

Az alkotmánybíróság lényegében alkotmányosnak nyilvánította a Román Hírszerző Szolgálat és a legfőbb ügyészség 2016-os titkos megállapodását, viszont „politikai bumerángként” használják fel ellene - mondta hétfő este a Digi 24-nek adott interjúban Augustin Lazăr.

A legfőbb ügyész arra reagált, hogy az általa aláírt dokumentumot az igazságügyi miniszter az eltávolítása jogalapjának tekinti. Az interjúban rámutatott, hogy az alkotmánybíróság az együttműködési megállapodásnak csupán néhány bekezdését nyilvánította alkotmányellenesnek.

 

„A 2016-os megállapodás a nemzetbiztonsággal és a terrorelhárítással kapcsolatos. Mi euroatlanti struktúrákhoz tartozunk, ilyen minőségünkben kötelességünk a saját nemzetbiztonságunk és más államok biztonságának védelme, a terrorizmus elhárítása. Hogyan lehetséges, hogy valaki ellophat egy titkos dokumentumot a román állam egyik intézményéből, és a televízióban mutatja be, hogy elindíthassák a támadást a legfőbb ügyészség ellen?” - tette fel a kérdést Augustin Lazăr.

A legfőbb ügyész arra utalt, hogy a titkos megállapodást 2018 nyarán Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsadó hozta nyilvánosságra a Facebook-oldalán. Az ügyben bűnvádi eljárást indított a vádhatóság augusztus 24-én. Sajtóértesülések szerint a dokumentumot a konstancai táblabírósági ügyészségről csempészték ki, ugyanattól az intézménytől, ahol a DNA-főügyészi tisztségre javasolt Adina Florea is dolgozott.

Augustin Lazăr kifejtette: az alkotmányellenesnek nyilvánított két-három cikkely nem vonatkozik az együttműködés lényegére, soha nem ültették gyakorlatba ezeket, és ezeket ki is fogják iktatni a dokumentumból. „A megállapodás azért jött létre, hogy törvényes keretek között történjen Románia nemzetbiztonságának védelme” - szögezte le.

„Hogyan lehetséges, hogy ezt politikai bumerángként használják fel és a legfőbb ügyészség fejét célozzák meg vele? Kinek a fején fog széttörni ez a bumeráng? Mert valakinek felelnie kell. Ha alkotmányellenesnek nyilvánították volna, másról beszélnénk, de ez a megállapodás a maga egészében alkotmányos, használni lehet és használni kell a gyakorlatban. (...) Hogyan lehetséges és ki vállal felelősséget azért, hogy ezt ellopták és megmutatták a televízióban, noha titkos dokumentum volt?” - fogalmazott a legfőbb ügyész.

Kapcsolódók

Kimaradt?