„Nagyon komoly tárgyalás folyik” a PSD-ben az amnesztiáról és közkegyelemről

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem mondott le az amnesztiáról és közkegyelemről, és a büntetőjogot módosító sürgősségi rendeletet is elfogadja hamarosan a kormány - nyilatkozta hétfőn a PSD főtitkára.

Codrin Ştefănescu egy nagyszebeni sajtótájékoztatón rámutatott, "hamarosan elkészül" a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító sürgősségi rendelet, ugyanakkor megerősítette Tudorel Toader igazságügyi miniszter bejelentését is, miszerint olyan rendelettervezeten dolgozik a kormány, amely lehetővé tenné a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsai által kimondott jogerős ítéletek megfellebbezését.

"Nem mondtunk le az amnesztiáról és közkegyelemről sem, nagyon komoly tárgyalás folyik erről párton belül. Mindez azért, mert olyan dolgok történtek ebben az országban az alapvető emberi jogok és szabadságok megsértése tekintetében, amilyenekre az egész bolygón nem volt példa" - mondta Ştefănescu.

A PSD főtitkára hozzátette, további "fontos törvénymódosításokat" kezdeményeznek, "meglepetéseik" is lesznek ezen a téren februárban, a gazdasági szférát érintő és adóügyi módosítások is várhatók még.

Viorica Dăncilă a PSD Országos Végrehajtó Bizottságának (CExN) december 10-i ülése után jelentette be, hogy a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletet fogadhat el a közeljövőben a kormány. A miniszterelnök akkor azt mondta, a büntetőjogot módosító és a parlament által már elfogadott két törvény azon cikkelyei kerülnének be a sürgősségi rendeletbe, amelyeket nem ítélt alaptörvénybe ütközőnek az alkotmánybíróság.

Kapcsolódók

Kimaradt?