FRISSÍTVE - Számos jogerős ítéletet tárgyalhat újra a legfelsőbb bíróság

FRISSÍTVE: Sürgősségi rendelettel lehetővé tenné a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsai összes 2014 utáni jogerős ítéletének megfellebbezését a kormány – jelentette be vasárnap este Tudorel Toader igazságügyi miniszter. Ez a döntés Liviu Dragnea szociáldemokrata párelnököt is kedvezően érintené. Az ellenzék hevesen tiltakozik, a #rezist  mozgalom tüntetéseket helyezett kilátásba.

A miniszter közlése szerint a rendelet jogalapját az az alkotmánybírósági döntés képezi, amely szerint törvénytelenül alakultak meg 2014 után a legfelsőbb bíróság öttagú tanácsai, mert nem összes tagjáról döntöttek sorshúzással – ahogy a jogszabály előírja –, hanem négyről.

Mint ismert, több jogerősen elítélt személy – köztük Elena Udrea – már élt a semmisségi folyamodvány lehetőségével, néhányuknak fel is függesztették a börtönbüntetését a folyamodvány elbírálásáig. Ám ezt csak azok az elítéltek tehették meg, akik nem futottak ki a fellebbezési határidőből.

Tudorel Toader szavai szerint a sürgősségi rendelettel ez utóbbi személyeknek biztosítanak fellebbezési lehetőséget, a méltányosság jegyében. Elmondta, hogy a rendelet tervezete már elkészült, a miniszterelnök dönti el, hogy egyáltaltalán a kormányülés napirendjére kerül-e, és ha igen, mikor. Elfogadását megelőzően kikérik a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) véleményét, ettől teszik függővé a rendelet végső tartalmát és jóváhagyásának időpontját - magyarázta.

Az igazságügyi miniszter hétfőn emlékeztetett arra is, hogy a készülő jogszabály alapján nemcsak a jogerősen elítélt személyek, hanem az ügyészek is óvást emelhetnek a legfelsőbb bíróság törvénytelenül összeállított öttagú bírói testületei által meghozott döntések ellen.

Az ellenzék burkolt amnesztiát emleget 

A ellenzék élesen bírálta a jogerősen lezárt ügyek újratárgyalását célzó kormányzati kezdeményezést, amelyet a már elítélt politikusok - köztük a felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök - "mosdatásának", újabb burkolt amnesztiarendeletnek tart.

Az ellenzéki politikusok arra emlékeztetnek, hogy az öttagú bírói tanácsok összetételének megkérdőjelezése a folyamatban lévő ügyeket, köztük Liviu Dragnea második korrupciós perének fellebbviteli tárgyalását már elakasztotta, most pedig a - jelentéktelen szervezési kérdésnek tűnő ügyet alkotmányjogi szintre emelő - kormányzati óvás a jogerős ítéletek eltörlésének eszközévé válhat, hiszen egy ilyen késői perújítás nyomán sok korrupciós bűnügy már az elévülés miatt is felmentéssel zárulhat.

A kormány sürgősségi rendeletének terve ellen újabb tiltakozó megmozdulást hirdettek hétfő estére a kormány épülete elé a két éve korrupcióellenes jelszavakkal tüntető civil szervezetek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?