Az EMNP erdélyi magyar választási koalíciót javasol az EP-választásokra

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) azt javasolja, hogy az erdélyi magyar pártok hozzanak létre választási koalíciót a májusi EP-választásokra, és elnökét, Szilágyi Zsoltot jelöli a közös jelöltlistára.

A párt vasárnapi közleménye szerint az EMNP Országos Választmánya szombati kolozsvári ülésén elemezte az elmúlt időszak politikai eseményeit és foglalkozott a közelgő európai parlamenti választásokkal. Megállapította: a választások tétje a keresztény Európa és benne a Kárpát-medence jövője, ezért felértékelődnek a Magyarország határain túli közösségek tagjainak szavazataival megszerzett európai parlamenti mandátumok.

"Az erdélyi magyarokat leginkább a három erdélyi magyar párt együttműködése nyomán létrejött választási koalíció mozgósíthatja, amelynek jelöltlistáját a magyar politikai szervezetek által javasolt személyek alkotják. Ennek megfelelően a Néppárt Országos Választmánya a választási koalíció mielőbbi megkötését javasolja, amelynek keretében a Néppárt jelöltje Szilágyi Zsolt, a párt elnöke" - olvasható a közleményben.

A választmány üdvözölte, hogy pénteken együttes ülést tartott az EMNP és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöksége, és közösen szorgalmazták a megkezdett tárgyalások folytatását. A választmány jóváhagyólag tudomásul vette az Országos Elnökség döntését, amely szerint a néppárt március 23-án Nagyváradon tartja soron következő tisztújító küldöttgyűlését.

Mint ismert, korábban az RMDSZ-szel együttműködő MPP úgy döntött, hogy befutó helyet kér a szövetség EP-listáján. Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök a Maszolnak erre úgy reagált: az RMDSZ előbb a saját jelöltjeit rangsorolja március elsején, utána ül le tárgyalni az MPP-vel.

Kapcsolódók

Kimaradt?