„Mi történik a Székelyföldet körbevevő országrészekben és országokban?”

Az RMDSZ háromszéki szervezete 90 képviselőt delegál a szövetség tisztújító kongresszuságra, ebből 51 személy hivatala vagy tisztsége révén kapott mandátumot, a többi kongresszusi képviselőt a széki és sepsiszentgyörgyi szervezetek delegálják – döntött csütörtökön a Háromszéki Képviselők Tanácsának (HKT) bővített ülésén, ahol nevesítették a kongresszusi küldöttek listáján szereplőket.

A Háromszéki Képviselők Tanácsának (HKT) ülését megelőzően Tamás Sándor, az RMDSZ megyei elnöke és Kelemen Hunor szövetségi elnök tartott politikai beszámolót – amint fogalmaztak – arról, hogy mi történik a „Székelyföldet körbevevő országrészekben és országokban”. Mindkét politikus a közelgő európai parlamenti választások témájára élezte ki beszédét.

Ne az uborka görbületével foglalkozzanak!

Tamás Sándor rámutatott: ismeri az emberek véleményét, akik sok esetben szkeptikusak és fenntartásaik vannak az Európai Unió működésével és politikai döntéseivel kapcsolatban, ezekkel egyet is értenek, de véleménye szerint megkérdőjelezhetetlen az uniós tagság jótékony hatása. Emlékeztetett, hogy az önkormányzatok az elmúlt tíz évben legnagyobb infrastrukturális beruházásaikat uniós pénzből valósították meg, utak, hidak, kórházak, iskolák, hulladékgazdálkodási rendszerek épültek vagy újultak fel. Emellett az uniós pénzforrások hozzájárultak a vállalkozói és a mezőgazdasági versenyképesség növeléséhez is.

Az RMDSZ háromszéki elnöke rámutatott, hogy átalakulóban az Európai Unió, ezért fontos a jelenlétünk az Európai Parlamentben és Brüsszelben. Bár az RMDSZ két képviselői mandátuma nem sok, de az egy felvidéki képviselői mandátummal és a Fidesz-KDNP frakció EP-képviselői frakciójával összefogva erős Kárpát-medencei képviseletet lehet megvalósítani, amely például rábírhatja az Európai Parlamentet, hogy ne csak az uborka görbületével foglalkozzon, hanem az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetével is.

Az RMDSZ csak szövetségesekkel tudja megvalósítani elképzeléseit

Politikai beszámolójában és helyzetelemzésében Kelemen Hunor szövetségi elnök rámutatott, hogy az RMDSZ-nek 6-7 százalékos aránya van a bukaresti parlamentben, ezért – akárcsak az elmúlt évszázadokban – szövetségeseket kell keresni ahhoz, hogy elképzeléseit valóra váltsa. Hasonló módon szövetségeket kell kötni a települési önkormányzatokban is, ezek viszont kompromisszumokkal járnak. Az RMDSZ elnöke szerint „abból kell főzni, ami a kamrában van”, így ők nem tehetnek róla, hogy a román választók kiket küldtek a parlamentbe.

Kelemen Hunor rámutatott, hogy sok bírálatot kaptak amiért a kormányzó PSD-ALDE koalícióval szövetkeztek, hiszen a szociáldemokrata párt „nem szép”, de a politikai nem szépségverseny, viszont velük lehetett elfogadtatni például az oktatási törvény módosítását vagy a marosvásárhelyi katolikus iskola újraindítását. Ugyanakkor a parlamenti matematika azt mutatja, hogy a jelenlegi kormányzó szövetségnek az RMDSZ nélkül is megvan a számbeli többsége, őket a szövetség támogatásával sem lehetne leváltani.

Másrészről nagy volt a szándék az ellenzék részéről, hogy a parlamentben elszigetelje az RMDSZ-t, és hiába próbálkoztak párbeszédet folytatni az ellenzéki Nemzeti Liberális Párttal, politikusaik mindent megtámadtak az alkotmánybíróságon, amiben benne volt, hogy magyar, vagy nyelvi jogok vagy anyanyelvhasználat. Ezzel az ellenzék látszólag az RMDSZ-t támadta, de valójában a magyar közösségnek ártott - mondta a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor kifejtette: ha az ellenzék valóban le akarná váltani a jelenlegi kormányt, akkor alternatívát kellene felmutatnia: miniszterelnök- és miniszterjelölteket, kormányprogramot, de ezt nem tették meg, mert egyértelmű, hogy nem akarnak kormányozni, hanem a 2020-as választásokat várják, és abban bíznak, hogy rosszabb lesz az emberek közérzete, és megszavazzák őket.

"Nem az EU-val van gond, hanem azokkal akik vezetik"

Kelemen Hunor emlékeztetett, hogy idén két választás is lesz, az európa parlamenti és az államelnök-választás. A szövetségi elnök szerint az államfőválasztáson borítékolható, hogy Klaus Johannis jelenlegi államfő bekerül a második fordulóba, és akkor megszerzi második mandátumát. Véleménye szerint Dacian Ciolos ütheti ki Klaus Johannist, de ez esetben „nagy bajban vagyunk”, mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke rámutatott, hogy az EP-választásokat követően megváltozhat az Európai Unió, mert nagy az eurószkepticizmus. Véleménye szerint nem az Európai Unióval van baj, hanem azokkal akik vezetik. Ugyanakkor meggyőződése, hogy egyetlen uniós tagállam sem tud egyedül helyt állni a globális versenyben, ezért egyetlen lehetőség az, hogy az Európai Uniót megreformálva versenyben maradjon Amerikával, Kínával, Oroszországgal szemben. Kelemen Hunor szerint az Európai Néppártnak van esélye megszerezni a legtöbb szavazatot, és a Néppárton belül, Németország után a Kárpát-medencei magyar frakció lehet a legerősebb, ezt a frakciót szeretnék erősíteni az RMDSZ két képviselői mandátumával.

Az RMDSZ-kongresszus tétje

Kelemen Hunor szerint a közelgő RMDSZ kongresszus legfontosabb tétje, hogy olyan jövőképet rajzoljon, amely visszaadja reményt abban, hogy érdemes a szülőföldön élni és dolgozni, lehessen itthon jövőt tervezni. Rámutatott, hogy a jelenlegi 20-30 éves fiataloknak kell jövőképet felmutatni, hiszen ők azok, akiknek nincsenek tapasztalataik, hogy milyen volt az élet a rendszerváltás előtt, az unióban nőttek fel, külföldön tanulnak. Tapasztalatok szerint a fiatalok nem azért mennek külföldre mert itthon veszélyeztetve érzik a nemzeti identitásukat, hanem pénzügyi megfontolások miatt.

Ugyanakkor sokan haza is szeretnének térni, nem kapnak hidegrázást a szülőföldjüktől, ezért ha itthon látnak jövőképet, maradnak vagy hazatérnek. Kelemen Hunor szerint gazdaságfejlesztéssel lehet ilyen jövőképet felrajzolni: a fiatalok lássák azt, hogy nem fognak ugyan 2500-3000 eurót keresni, amit külföldön viszont el is költenek, de tudnak annyit keresni, amiből itthon tisztességesen eltarthatják családjukat.

A szövetségi elnök rámutatott: az RMDSZ rendezte viszonyát a magyar kormánnyal, rendszeresen találkoznak és egyeztetnek. Emlékeztetett, hogy elindult az a Székelyföldi gazdaságfejlesztési program, amelyet az RMDSZ kért. Jelenleg a nagyberuházásokra lehet pályázni, amelyek munkahelyeket teremtenek, integrálják a kisebb vállalkozókat és termelőket és piacra viszik termékeiket.

Törvénymódosításokkal védnék meg a polgármestereket

Kelemen Hunor rámutatott, sok millió eurónyi agrártámogatás érkezett Székelyföldre is, viszont ennek vannak vesztesei a polgármesterek körében. A szövetségi elnök ezzel arra utalt, hogy a 38 háromszéki magyar polgármesterből 8 ellen indított eljárást az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), három elöljárót – Lemhény, Kökös és Kézdialmás – már fel is függesztettek tisztségéből, és további 5 ellen zajlik eljárás.

A szövetségi elnök elmondta, a gazdálkodó polgármestereket az állam kötelezte arra, hogy váltsanak ki magánvállalkozói engedélyt (PFA) ahhoz, hogy megkapják a területalapú vagy állatok után járó agrártámogatásokat, majd a Feddhetetlenségi Ügynökség egy hibás törvényértelmezés miatt eljárást indított ellenük. Hozzátette: nem csak a magyar polgármesterek vannak ebben a helyzetben, és ismételten arra kérik a kormányt, hogy oldja meg ezt a helyzetet törvénymódosítással vagy kormányhatározattal.

Kelemen Hunor arra is rámutatott, hogy „napi harcot folytatnak a Dan Tanasă-kkel”. Hozzátette: ezektől a perektől nem tudják megóvni magukat, hiszen nincs mit kezdeni a mániás pereskedőkkel, viszont olyan törvényes keretek kellenek, amelyek nem teszik lehetővé, hogy az ilyen típusú pereket jóváhagyja az igazságszolgáltatás.

Az MPP tekintsen távolabb az EP-választásoknál

Kelemen Hunor felidézte, hogy a magyar közösség elvárásának tettek eleget, amikor együttműködést kötöttek a Magyar Polgári Párttal (MPP), ennek eredményeként a 2016-os választásokon az MPP-nek kétszer annyi polgármestere lett mint azelőtt volt. A szövetségi elnök szerint ma Romániában a magyar közösség 220 polgármesteri tisztséget tud megszerezni, ebből 200-at vezet jelenleg az RMDSZ. Emlékeztetett, hogy az együttműködés eredményeként ma az MPP-nek két parlamenti képviselője van, azelőtt egy sem volt.

Kelemen Hunor – utalva arra, hogy az MPP egy biztos befutó helyet kért az RMDSZ Európa Parlamenti jelöltlistáján – kifejtette: azt kéri a Magyar Polgári Párttól, hogy most is az EP választások kapcsán a 2020-as választásokat lássák maguk előtt, hiszen egy politikai szervezet erejét mandátumokban mérik. Hozzátette: az RMDSZ továbbra is együttműködésre törekszik az MPP-vel.

Kimaradt?