Biró Rozália: a schengeni csatlakozásnak prioritásnak kellett volna lennie

Románia soros EU-elnökségének várható eseményeiről beszélt csütörtökön Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

A kohézió megfelelő mottó a jelen időszakra, mikor sok probléma és feszültség fenyegeti az Európai Unió egységét, mondta a politikus, aki azonban hibának tartja, hogy az EU soros elnökségét ellátó Románia nem jelölt meg a maga számára is fontos prioritásokat.

A román elnökség négy prioritása, a konvergencia, a biztonság, Európa, mint globális szereplő és a közös értékek Európája is fontos, azonban Romániának a schengeni övezethez való csatlakozása és a Via Carpatia prioritásként való megjelölésének elmulasztása hiba, hiszen ebben a hat hónapban mód lett volna ezekhez támogatást kérni –  hangsúlyozta Biró Rozália

Az EU-elnökségről számokban

A következő hat hónapban mintegy 150 munkacsoport tevékenységét koordinálja majd Románia,  körülbelül 200-300 törvényről és nem törvényi kezdeményezésről tárgyalnak majd, illetve körülbelül 1500 formális és nem-formális esemény várható, Utóbbiak közül 300-310-nek Románia ad otthont, illetve a hét interparlamentáris konferencia közül egyet tartanak Brüsszelben, a többi eseményt Bukarestben. Emellett a május 9-i EU-csúcsot Nagyszebenben tartják.

A májusi európai parlamenti választás megtöri a román EU-elnökséget – válaszolta kérdésünkre a külügyi bizottság elnöke. Gyakorlatilag áprilisig egyeztetnek a fontos kérdésekről, májusban, a kampány zajlik, júniusban pedig az EP és annak bizottságai alakulnak majd – magyarázta.

Brexit: minden bizonytalan

A brit parlament elutasította az 585 oldalas Brexit-megállapodást, Theresa May angol miniszterelnöknek bizalmat szavaztak, a maradó 27-ek eddigi egységes fellépése pedig kicsit megingott, összegezte Biró Rozália. Az is bonyolítja szerinte a helyzetet, hogy Skócia inkább Nagy-Britanniából válik ki, de uniós tag maradna.

A politikus szerint nőtt az esélye annak, hogy mégis az EU-ban maradnának a britek, akik most már időkrízisbe kerültek, vélhetően újabb halasztás kérnek majd a március 29-i határidő előtt. Kevés az esélye annak, hogy a kilépés párti miniszterelnökkel egy újabb referendumot szerveznek az EU-tagságról, vélhetően az egyezmény 1-2 kritikus pontját tárgyalják újra, s az kerül majd a brit parlament elé, vázolt a lehetséges történéséket a parlamenti képviselő.

Románia számára ugyanakkor kiemelten fontos, hogy ha a kilépésre sor kerül, akkor a Nagy-Britanniában élő román állampolgárok jogi helyzete, munkavállalási kérdései tisztázva legyenek, akárcsak az, hogy a romániai áruk, szolgáltatások szabad mozgását lehetővé tegyék a szigetországban – tette hozzá.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?