Tudorel Toader: egyre több ok van a legfőbb ügyész leváltására

„Most még több ok van Augustin Lazăr leváltására, mint akkor, amikor ezt kezdeményeztem” - jelentette ki szerda este a Digi 24 műsorában Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett: amikor kezdeményezte a legfőbb ügyész elmozdítását, húsz okot hozott fel, ezek száma azóta szaporodott, hisz kiderült például, hogy a vádhatóság és hírszerző szolgálat közötti titkos megállapodások alkotmányellenesek. Közölte: nem lepte meg ez a döntés, mert "az igazságszolgáltatás megvalósulásának alapjául a törvények kellene szolgálnia".

Tudorel Toader igazságügyi miniszter október 24-én jelentette be, hogy kezdeményezi Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítását. Az igazságügyi miniszter azt állítja, hogy hiányos volt Lazăr jelentkezési iratcsomója, mert nem tartalmazta az utolsó jelentést a jelölt szakmai tevékenységéről.

Ezen kívül húsz egyéb okot sorol fel, ami indokolja leváltását, többek között magatartásbeli zavarok, a tevékenység megszervezésének hiányosságai, menedzsment-problémák, politikai állásfoglalások, az állami hatóságok bírálata, az alkotmánybíróság döntéseinek kétségbe vonása, a vezető funkciók delegálása, a kormány és a parlament bírálata, az augusztus 10-ei események kivizsgálási módja és a törvényes kereteket meghaladó megállapodások aláírása a titkosszolgálatokkal.

A legfelsőbb bíróságnak is lesz egy szava

November 2-án Augustin Lazăr - hivatalos lakhelyének megfelelően - a gyulafehérvári közigazgatási bírósághoz fordult, kérve, hogy a bíróság függessze fel azt az eljárást, amelyet Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezett az ő leváltására. Ugyanakkor azt is kérte, hogy függesszék fel a tevékenységét kiértékelő jelentést is, amelyre hivatkozva kezdeményezte a miniszter a leváltását.

A gyulafehérvári táblabíróság elhárította illetékességét. Véleményük szerint az ügy a bukaresti ítélőtáblára tartozik, mert ennek illetékességi területén van a legfőbb ügyészség. December 12-én a bukaresti ítélőtábla elhárította illetékességét, mert úgy véli, hogy az ügyet a gyulafehérvári ítélőtáblának kell tárgyalnia. Minthogy korábban a gyulafehérvári ítélőtábla megállapította, hogy nincs területi illetékessége, az ügyben a legfelsőbb bíróságnak kell döntést hoznia.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?