Alkotmánybíróság: törvénytelenek a SRI és az ügyészség titkos megállapodásai

A törvényt sértették a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség közötti titkos megállapodások – állapította meg szerdán az alkotmánybíróság. A határozat nem érinti a perekben hozott jogerős ítéleteket.

Sérti az alaptörvényt a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség közötti együttműködés, amelyről 2009-ben, illetve 2016-ben kötöttek megállapodást - állapította meg szerdán az alkotmánybíróság. A testület a képviselőház alelnöke panaszának helyt adva megállapította, hogy a legfőbb ügyészség "hozzátett" a törvényhez, amikor bevonta a SRI-t a nyomozati munkába.

Az alkotmánybíróság azonban szerdán közzétett határozatában nem írt elő általános érvényű megoldást, nem rendelt el perújrafelvételt minden olyan jogerősen lezárt ügyben, amelyben a vádat az - ezek szerint alkotmánysértő módon végzett - titkosszolgálati lehallgatásokra alapozták, hanem a bíróságok belátására bízta annak eldöntését, milyen mértékben sértette a vádhatóság és a titkosszolgálat együttműködése a büntetőeljárási törvénykönyv előírásait.

Az alkotmányos panaszt a képviselőház nevében Florin Iordache alelnök, volt szociáldemokrata igazságügyi miniszter nyújtotta be, azt állítva, hogy a titkosszolgálati beavatkozás az igazságszolgáltatásba a sztálinista perek módszereit idézi. A legfőbb ügyészség képviselője az alkotmánybíróság előtt úgy értékelte, hogy ez csak a kommunizmussal szembeni ellenérzések kihasználását célzó retorikai fordulat, valójában azonban a vádhatóság és a SRI együttműködése mindig az adott törvényes keretek között zajlott, a sérelmezett megállapodások pedig mindössze a munkafolyamatot szabályozó technikai pontosításokra korlátozódtak.

Romániában 2016-ig szinte kizárólag a SRI végezhetett lehallgatásokat, nemcsak "saját felhasználásra", hanem az ügyészek által indított büntetőeljárásokban is. Miután ennek jogalapját egy alkotmánybírósági döntés hatálytalanította, a büntetőeljárás módosításával egyértelműen elkülönítették egymástól a titkosszolgálatok által nemzetbiztonsági céllal, illetve az ügyészek és rendőrök által bűnügyi nyomozások érdekében végzett titkos megfigyeléseket és lehallgatásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?