Johannis: konszenzus nélkül nem lehetséges a schengeni-övezethez való csatlakozás

Konszenzus nélkül nem lehetséges a schengeni-övezethez való csatlakozás, jelentette ki Klaus Johannis államfő kedden, szlovén hivatali kollégájával, Borut Pahorral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón azt kérdezték a román államfőtől, hogy van-e a kormánnyal közös stratégiája a schnegeni-övezethez való csatalkozás érdekében.

"Mindenki egyetért abban, hogy Románia helye a schnegeni-övezeten belül van. Mi vagyunk erről a leginkább meggyőződve, hisz Románia csatlakozása a schengeni-övezethez a Schengen-térség biztonságát erősítené meg. De amíg oda eljutunk, addig meg kell győznünk barátaink és partnereink egy részét, ugyanakkor nekünk is előrelépéseket kell tennünk. Ha mindkettő sikerül a közeljövőben, akkor van esélyünk megoldani ezt a kérdést" - mondta Johannis.

Borut Pahor, Szlovénia elnöke azt mondta: ha Románia a schengeni-övezet tagjává akar válni, akkor minden, az Európai Unió által szabott feltételt teljesítenie kell. Kifejtette, Románia már teljesítette a csatlakozás korábbi feltételeit, de "íme, Románia számára többlet feltételeket szabott az Unió. Ha Románia a schengeni-övezet része akar lenni, akkor teljesítenie kell ezeket a kritériumokat, de Szlovénia úgy véli, hogy minden államnak ugyanazon feltételeket kellene teljesítenie. Igazán azt óhajtom, hogy Románia váljon ezen térség tagjává" - mondta Borut Pahor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?