Dan Tanasă szemét az új sepsiszentgyörgyi utcanévtáblák is szúrják

Alig egy nap kellett a hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasă-nek, hogy belekössön az új sepsiszentgyörgyi utcanévtáblákba. Alig kezdte el a háromszéki megyeszékhely önkormányzata felszerelni az új, kétnyelvű, zománcozott utcanévtáblákat, lecsapott a témára a Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC).

A magyar nyelvet üldöző „pervilágbajnok” ezúttal azt kifogásolja, hogy az táblákon az utcák román és magyar megnevezései egymás mellett szerepelnek, nem pedig egymás alatt, hiszen indoklása szerint a román az ország hivatalos nyelve, és csak alatta helyezhető el egy kisebbségi nyelvű felirat. Dan Tanasă felszólítást küldött Antal Árpád polgármesternek, amelyben közli, hogy ha nem cserélik ki az utcanévtáblákat, akkor pert indít az ügyben és a bíróság révén kényszeríti ki a cserét.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat munkatársai ezen a héten kezdték el az új utcanévtáblák felszerelését. Összesen 29 utcába, 118 darab új tábla kerül ki az elkövetkező napokban, így a város központjába, és a központhoz közel eső utcákba, illetve terekre. Ugyanakkor új táblák lesznek az 1918. december 1. utcában, a Csíki utcában vagy a Grigore Bălan tábornok sugárúton is. A táblákat Segesváron gyártották, és azért esett az önkormányzat választása a tűzzománcra, mert időtálló anyag. A tervek szerint idén a város összes utcájában újakra cserélik a táblákat.

Az új táblákon szerepel Sepsiszentgyörgy címere és az utcák neve egy sorban, két nyelven, először románul majd magyarul. Ezt kifogásolja Dan Tanasă, aki szerint az utcaneveket egymás alá kellene írni, fölül románul alatta pedig magyarul.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?